Борошно при дієтах: пшенична, вівсяна, пшенична: відгуки

«Виключити борошняне …» – поширене обмеження в багатьох дієтах, проте правильно це і так чи обов’язково? Невже пшеничне борошно для дієти – це найнебезпечніший ворог? Чи буває борошно корисною? Розібратися з цими проблемами спробуємо прямо зараз.

Борошно при дієтах

Все про пшеничній муці на дієті

Найвідоміший вид борошна, мабуть, пшеничне, з якої випікається хліб, булочки, виготовляються макарони і т.д. Однак вона ж ставиться під заборону при схудненні, оскільки вважається винуватицею накопичення нами зайвих кілограмів. Сказати, що це неправда, не можна, але і категорично відкидати продукт теж не варто, адже борошно борошні ворожнечу.

«Шкідлива» пшеничне борошно

Заглянувши в засіки більшості господинь, ми точно побачимо упаковки з написами «екстра», «борошно вищого гатунку» і «… першого сорту». Біла, пишна, для ароматної здоби.

Цей продукт отримують шляхом подрібнення частини очищеного зерна, а саме – ендосперму. У ньому зосереджений весь крохмаль з клейковиною і нічого більше. Виходить, що вищий і перший сорти – це суцільні прості вуглеводи, тому і продукція, яку виготовляють з них, шкодить нашій фігурі. При попаданні в організм такі хлібобулочні вироби легко перетворюються в жир, який осідає на стегнах, животі і т.д.

Звичайно і «шкідливою» її можна назвати відносно. Людям, схильним до повноти, а також для тих, хто прагне схуднути, дійсно краще відмовитися від рум’яної випічки з білого борошна. Але ж бувають і протилежні ситуації, коли вага необхідно набрати. Ось тут-то обмеження знімаються. Іноді помірне споживання виробів з найвищого гатунку борошна дозволяється спортсменам.

Також «Білосніжка» вищого і першого сортів через клейковини і крохмалю в ній рекомендують змішувати з іншими її видами, щоб випічка напевно вдалася.

«Корисна» пшеничне борошно

Цінніший вид борошна ми отримуємо тоді, коли при подрібненні зерно проходить мінімальну обробку. Це означає, що в хід йдуть всі шари від зернятка: оболонка, зародок і ін. Саме в них зберігаються корисні елементи, мінерали, вітаміни, клітковина. В результаті виходить цільнозернових борошно, яку ще називають шпалерного.

Такий продукт, подрібнений на один раз без очищення зерен, дійсно здатний принести користь людині:

  • вивести токсини з організму;
  • почистити шлунок і кишечник, а також нормалізувати їх роботу;
  • на довгий час принести відчуття ситості;
  • підвищити імунітет;
  • наситити входять до його складу вітамінами, мікроелементами і т.д.

Ці властивості цільнозерновий борошна сприяють і схудненню.

До складу продукту входять вітаміни, групи Е, В, РР, Н, йод, цинк, селен, калій, залізо, фосфор, магній, натрій, мідь і т.д. У вищих сортах ці речовини представлені в мізерно малих кількостях.

Трохи менш цінною є борошно другого сорту і обдирне. У них присутня невелика частка висівок і оболонки від зерна, вітаміни Е, Н, групи В, а також фосфор, магній, цинк, мідь і ін.

Для дієти така мука теж годиться. Наприклад, її з’єднують з житнього і печуть дієтичні млинці, хліб.

До мучному продукту відносяться також висівки, що виготовляються із зернових оболонок і несортованої борошна. У них сконцентрована маса корисних речей, в т.ч. харчових волокон, і це робить їх ідеальним інгредієнтом для дієтичних страв.

калорійність

У 100 г продукту першого сорту 334 ккал, а в цельнозерновом – 340 ккал. Це той випадок, коли високі цифри калорійності не є негативним показником. Калорії «корисною» борошна насичують на більш довгий час і не сприяють набору ваги.

Інші види корисної борошна.

Залежно від того, які сорти зернових культур переробляють на борошно, крім пшеничного, виходять такі її види:

  • житнє;
  • вівсяна;
  • гречана;
  • кукурудзяна і т.д.

Ці види також мають ряд корисних властивостей.

вівсяна

З вівса отримують вівсяну муку, яка відрізняється від інших сортів тим, що містить жир. Також в ній є легко засвоювані вуглеводи, вітаміни групи В, А, Е, мінеральні солі, мідь, кремній і т.д.

Навіть незважаючи на те, що в 100 г продукту близько 369 ккал, вівсяне борошно відноситься до дієтичної через свою легкої засвоюваності.

Особливо цінною для схуднення її роблять два види клітковини: розчинна і нерозчинна. Завдяки першій в крові знижується рівень цукру, а друга здатна відновлювати кишкову мікрофлору і чистити організм від шлаків. Регулярне вживання страв з вівсянки гарантує зниження поганого холестерину, що добре і для нормалізації ваги, і для роботи серцево-судинної системи.

Вівсяне борошно практично не містить крохмалю, а білок в ній має амінокислоти, які по набору близькі до амінокислотам м’язового білка.

житня

Не менш корисною як для тих, що худнуть, так і для ведучих здоровий спосіб життя людей, вважається житнє борошно. У ній багато заліза, магнію, калію, а також вітаміни групи В, Е, А, цинк, марганець, лізин, клітковина.

Як і її вівсяна «сородічка», вона бореться з холестерином, очищає організм від токсинів, солей, нормалізує обмінні процеси. До того ж вона не така калорійна: на 100 г випадає 298 ккал.

Для схуднення особливо підходить житнє борошно грубого помелу. У ній більше цінних речовин, мало глютену, і для шлунка це справжній «йоржик». Сіяна і обдирне значно поступаються їй за корисності.

Вироби з неї виходять щільними і не пористими, зате їх можна їсти навіть на дієті.

кукурудзяна

У борошна з кукурудзи також багатий склад: вітаміни А, Е, групи В, РР, фосфор, залізо, магній, кремній, клітковина, білок і т.д. При калорійності близько 331 ккал на 100 г, вона добре засвоюється організмом, допомагає боротися з бляшки холестеринів, стимулює виділення жовчі.

З нею можна готувати як дієтичну випічку, так і здорові каші.

гречана

Гречана мука для схуднення – ідеальний варіант. Вона надзвичайно корисна (в ній містяться вітаміни групи В, Е, РР, цинк, залізо, мідь, магній, тріонін і т.д.), а її застосування в кулінарії досить різноманітно. З нею роблять макарони, каші, галушки, млинці, печиво киселі і багато іншого.

Виводячи з тіла зайву рідину, солі і шлаки, налагоджуючи процеси випорожнення, вона сприяє скиданню ваги. У гречаної борошні багато білка, тому вона так живильна і дозволяє легше справлятися зі значними навантаженнями фізичного характеру.

Правила вибору та споживання борошна

Перед тим як придбати борошно, необхідно вивчити її склад. Якщо ви збираєтеся сідати на дієту, потрібно використовувати тільки «здорову» борошно. Тобто, перший сорт, екстра або вищий поки слід відкласти. Шукати необхідно цельнозерновую (шпалерну), грубого помелу, другого сорту або обдирне борошно. У будь-якому випадку для корисної випічки все одно доведеться купувати кілька видів борошна. Наприклад, пшеничну другого сорту і житнє грубого помелу, так як поодинці в тесті вони гірше працюють.

Також важливо звертати увагу на терміни придатності і упаковку. Правильніше брати продукт в картонній або паперовій тарі.

обмеження

При наявності захворювань шлунка, кишечника, нирок, підшлункової залози, при цукровому діабеті використовувати борошно грубого помелу або цельнозерновую потрібно з обережністю.

Будь-які алергічні реакції на різні види зернових теж є протипоказанням.

Рецепти випічки для тих, що худнуть

Якщо є здорова борошно, значить повинна бути і корисна випічка, якою можна насолоджуватися навіть худнуть.

дієтичні Біскотті

Цей рецепт – варіація популярного італійського печива-сухарика.

дієтичні Біскотті

Складність: легка
Час приготування: 40 хв.
складові

  1. 1. Пшенична цільнозерновий мука
    250 г
  2. 2 яйця
    3 шт.
  3. 3. Цукор
    не більше 100 г
  4. 4. Розпушувач
    1 ч. Л.
  5. 5. Вяленая вишня або родзинки
    100 г
  6. 6. Сіль
    за смаком

  1. 1.Взять інгредієнти
    Збити яйця з цукром. Окремо з’єднати борошно, сіль, в’ялену вишню і розпушувач. Частинами додати сухі інгредієнти до яєць, замісити тісто. Сформувати з тіста довгасті кульки, поставити в духовку (180 ° С) на 20-25 хвилин. Коли печиво охолоне, розрізати кожен кульку на скибочки і поставити в духовку ще раз хвилин на 10, поки не зарум’яняться.

вівсяні маффіни

Рецепт запозичений з дієти Дюка. Замість борошна він рекомендує використовувати висівки.

вівсяні маффіни

Складність: легка
Час приготування: 35 хв.
складові

  1. 1. Вівсяні висівки
    2 ст. л.
  2. 2. Нежирний сир
    200 г
  3. 3. Яйце
    1 шт.
  4. 4. Цукор або сахорозаменітель
    50 г або 2 таблетки
  5. 5. Розпушувач
    1 ч. Л.

  1. 1.Взять інгредієнти
    Приготування полягає в поєднанні всіх компонентів, їх ретельно вимішування. Тісто викладають у формочки, ставлять в духовку (200 ° С) на 20 хвилин.

житні хлібці

житні хлібці

Складність: легка
Час приготування: 30 хв.
складові

  1. 1. Житнє борошно (можна навпіл з пшеничного)
    200 г
  2. 2. Яйце
    1 шт.
  3. 3. Яєчні білки
    6 шт.
  4. 4. Сметана 10%
    2 ст. л.
  5. 5. Розпушувач
    1/2 ч. Л.
  6. 6. Імбир і коріандр
    за смаком

  1. 1.Взять інгредієнти
    Змішати яйце з білками і сметаною, додати борошно, спеції, розпушувач. Замісити тісто. На застелене пергаментом деко викласти масу, випікати в духовці (200 ° С) до готовності.

Яку б борошно ви не вибрали, є безліч варіантів приготування корисних страв. Завжди можна спробувати замінити один вид на інший і отримати щось нове. Худніть смачно!