Дієта при гастродуоденіті: меню, рецепти, відгуки

Почуття болю, печіння в шлунку може свідчити про розвиток гастриту, і це відчуття знайоме багатьом. Гірше складається ситуація, коли гастрит переходить в хронічну форму, і тоді запальний процес оболонки шлунка поширюється на дванадцятипалу кишку. У медицині таке захворювання прийнято називати гастродуоденіт. Дієта при гастродуоденіті – одне з головних умов комплексної терапії захворювання. Сьогодні ми розповімо про те, як правильно дотримуватися цю дієту, і який раціон харчування при цьому необхідний.

Дієта при гастродуоденіті

клінічна картина

Причини розвитку цього захворювання наступні:

  1. Неправильне харчування, часте споживання переохолоджених або гарячих страв, перченою їжі, а також продуктів з великим вмістом пестицидів. Все це дратівливо діє на слизову стінок травного органу і ДК, викликаючи розвиток гострої форми хвороби.
  2. Підвищення вироблення кислотного секрету і зменшення продукування захисного секрету.
  3. Часті емоційні напруги і неврози.
  4. Інфекційні захворювання, що розвиваються в ротоглотці і носоглотці.
  5. Поразка слизової шлунка Хелікобактер пілорі.
  6. Генетична схильність.

Симптоми прояви цієї недуги у дітей і у дорослих різні, проте, результат один і той же – комплексне ураження шлунково-кишкового тракту. Запалена дванадцятипала кишка виробляє підвищену кількість гормонів, які згубно впливають на роботу всіх органів шлунково-кишкового тракту – шлунок, підшлункову залозу, жовчний.

Еритематозна гастропатия – єдиний метод діагностування цього захворювання.

Найчастіше у дорослих відзначаються такі симптоми:

  • печія;
  • приступообразні, колють болі в епігастральній ділянці;
  • можлива блювота і нудота.

Все це супроводжується зблідненням шкірних покривів, відзначається жовтуватий наліт на язиці. У дітей і підлітків симптоматика більш яскраво виражена. До всього вище перерахованого, діти починають страждати від вегетативних і психічних розладів. Деякі лікують це захворювання народними засобами, все ж прихильники традиційної медицини рекомендують медикаментозне лікування, поліпшити ефект дії якого допоможе дієта при гастродуоденіті.

Основи дієти при гастродуоденіті

Наскільки швидко людина, яка хворіє цим захворюванням зможе видужати і швидше одужати, залежить тільки від нього самого. З усіх меню дієт при гастродуоденіті лікарі рекомендують дієти, щадяще впливають на весь травний тракт.

Дієта при гастродуоденіті заснована на наступних правилах:

  • споживання їжі невеликими порціями – до шести разів на день, причому в строго встановлений час;
  • ретельне пережівиваніе твердої їжі;
  • харчування хворого повинно бути збалансованим і різноманітним, але безумовно дієтичним;
  • перед приготуванням їжу слід подрібнювати за допомогою м’ясорубки або кавомолки;
  • повністю виключити всі продукти, які посилюють виділення шлункового соку – жирні, смажені, гострі і кислі;
  • про газованій воді, кава і алкоголь взагалі слід забути;
  • продукти харчування перед вживанням в їжу повинні бути певної температури – від 10 до 30 градусів.

А тепер, давайте розглянемо перелік дозволених і заборонених продуктів. Цей список повинен стати пам’яткою для пацієнта, який прагне якомога швидше стати здоровим.

дозволені продукти

Сидячи на лікувально-профілактичної дієті хворому дозволяється їсти:

  1. Цукіні, картоплю, капусту кольорову, моркву і буряк. У приготуванні перших страв можна використовувати зерна зеленого горошку, для аромату покласти гілочку кропу.
  2. Хліб вчорашньої свіжості, печиво галетное, хлібці, сухарики без спецій (домашнього приготування).
  3. Молочка (творог і будь-які сирні вироби, молоко).
  4. Сир твердих сортів і обов’язково нежирний, дієтичні ковбасні вироби, шинка НЕ ??солона.
  5. Дозволяється споживання коров’ячого і рослинного масел.
  6. Омлет парової, яйця, слабо зварені (всмятку).
  7. Чай трав’яний, зелений, свіжовичавлені соки з вище перерахованих овочів, какао на молоці.
  8. Крупи можна все, за винятком пшоняної, пшеничної і кукурудзяної. З них можна варити каші на водяній або молочній основі.
  9. М’ясо, риба – тільки пісні, для приготування як перших, так і других страв.

Продукти під забороною

Це інгредієнти, які посилюють симптоматичну картину і стан хворого, тому при такому діагнозі, їх потрібно однозначно викреслити з раціону щоденного харчування:

  • НЕ протерті фрукти і овочі;
  • капуста білокачанна, ріпа, редька, редиска, огірки, цибуля і щавель;
  • занадто холодна їжа, наприклад, морозиво;
  • здобна випічка, чорний хліб;
  • жирні види риби, м’яса, соління, продукти копчення і перчене їжа також виключаються.

Дієта номер «один» при гастродуоденіті

Пацієнту з діагнозом гастродуоденіт призначається дієта стіл № 1 і 5. Лікувально-профілактична дієта №5 захищає печінку і жовч, а також нормалізує їх роботу.

Стіл №1 призначається як в період загострення, так і на етапі одужання хворим гастродуоденіт. Крім того, таке дієтичне харчування показано для пацієнтів, що страждають на хронічний і подосторим гастритом.

Як правило, лікувальне харчування №1 застосовується на останньому етапі лікування хворого, оскільки до складу такої дієти входять виключно ті продукти, які не провокують виділення шлункового секрету. Такий належний і збалансований раціон харчування усуває запальний процес і сприяє загоєнню всіх ран і виразок уражених органів.

Дієтичне харчування при гострому гастродуоденіті

Захворювання переходить в стадію загострення, коли людина неправильно харчується: споживає алкогольсодержащие напої, зловживає жирної, смаженої, гострої їжею, постійно їсть в поспіху і всухом’ятку. Також відзначається загострення недуги при споживанні дуже холодною або гарячої їжі, продуктів з фастфуду. Погіршити перебіг хвороби може тютюнопаління, часті стреси і неврози, а також часте споживання лікарських препаратів.

На стадії загострення в першу чергу пацієнтові рекомендується голодування протягом двох днів, т. Е., Повна відмова від їжі. Перевага віддається лікувальним напоїв. Дуже добре в цьому випадку себе зарекомендував настій з плодів шипшини. Також дозволяється пити зелений або трав’яний чай кімнатної температури.

Таким чином, відбувається не тільки схуднення, але і виведення з організму отруйних травний тракт речовин. По закінченню триденного голодування людина переходить на повноцінне харчування відповідно до дієти при хронічному гастродуоденіті.

Дієтичне харчування при хронічному гастродуоденіті

Своєчасна і точна постановка діагнозу, а також купірування симптоматики недуги – вірний і швидкий крок на шляху до одужання пацієнта. Але не варто забувати, що після постановки діагнозу, повернутися до шкідливої ??їжі, вже просто неможливо. З тієї простої причини, що вона є винуватцем розвитку хвороби, і від неї потрібно буде відмовитися назавжди.

До того ж будь-які порушення в шлунково-кишковому тракті, викликані розвитком хвороби, залишають свій відбиток. Виходячи з цього можна зробити висновок: пацієнт, які нехтує і не слід всім рекомендаціям лікаря ризикує повторно «заробити» гастродуоденіт.

Дієта при хронічному гастродуоденіті передбачає:

  • виключення будь-якої їжі, яка подразнює слизову шлунково-кишкового тракту;
  • вживання великої кількості рідини невеликими порціями;
  • про спеції, прянощах, соусах, копченині, маринадах, соління і грибах взагалі слід забути;
  • виключити з раціону сирі овочі, з круп – пшонку, перловку, пшеничну крупу.

Окремо слід сказати про овочі. Їх можна споживати, але тільки в вареному і молотом вигляді.

Дієтичне харчування на стадії загострення

Коли загроза хронічної фази минула, пацієнту призначається дієта на стадії загострення гастродуоденіту. В меню харчування хворого поступово вводяться слизові каші. Приготувати їх можна з манної крупи, рису, гречки або геркулесових пластівців. Після варіння, протертий продукт необхідно споживати теплим. Перші страви, зокрема супи, дуже корисні на стадії загострення хвороби. Дозволяється риба нежирних сортів, пісне м’ясо, обов’язково перетерті. Якщо у пацієнта гострий гастродуоденіт, йому призначається п’ятиразове харчування і невеликими дозами.

Дієта при гастродуоденіті в стадії загострення має на увазі споживання пацієнтом багато рідини. В якості пиття можна використовувати відвар з плодів шипшини, трав’яний і зелений чай, кисіль і некислі компоти.

Гострий гастродуоденіт лікується за допомогою виключення алкоголю, газованої води, какао, сирих фруктів і овочів, а також здоби і кондитерів.

Дана дієта при загостренні гастродуоденита, коли гостра і ниючий біль не йде, допомагає усунути симптоми і полегшити перебіг хвороби пацієнта.

Дієтичне харчування при гастродуоденіті з підвищеною кислотністю

В даному випадку перебіг хвороби може супроводжуватися як підвищеної, так і зниженим виробленням шлункової кислоти. Особливу небезпеку становить перший випадок, коли рясне виділення кислоти може спровокувати розвиток виразок і ранок на поверхні слизової уражених органів.

Дієта при гастродуоденіті з підвищеною кислотністю передбачає дробове харчування в строго встановлений час. Дієтична їжа, яка використовується в приготуванні, готується за допомогою варіння або парки. Приготовану страву необхідно вживати в теплому вигляді.

Для підтримання водного балансу рекомендується рясне пиття – компоти, трав’яні чай, зелений чай, киселі, відвар шипшини.

Які вирішуються продукти при гастродуоденіті з підвищеною і зниженою кислотністю:

  • молоко, сир;
  • не гострий сир твердих сортів;
  • желе, муси (бажано домашнього приготування);
  • варенка і шинка;
  • дієтичне печиво, хлібці, сухарики без спецій;
  • печені яблука;
  • суп протертий;
  • нежирні види риби і пісне м’ясо;
  • зелений горошок, кріп – як овочі та інгредієнтів для приготування супів.

Основи дієти при ерозивно гастродуоденіті

Ця хвороба протікає в складній формі, коли на стінках слизової шлунка і дванадцятипалої кишки з’являються виразки і ерозії. Це ніщо інше, як ГАСТРОДУОДЕНОПАТІЙ. Першочерговою метою при такому недугу є усунення згубного впливу на уражену слизову.

Дієта при ерозивно гастродуоденіті передбачає насичення організму легкозасвоюваними речовинами з найменшим подразнюють слизові стінки травного органу.

Ерозивний гастродуоденіт ускладнюється при споживанні двох продуктів – солі і всіляких спецій, тому їх повністю виключають на період дієтичного харчування. Добове споживання їжі ділиться на сім прийомів.

У період дотримання такої дієти хворому дозволяється їсти:

  • супчики нежирні;
  • слизові кашки;
  • некислий кефір, сир і вершки;
  • парову нежирну рибу і пісне м’ясо;
  • паровий омлет;
  • будь-які фрукти, але тільки в печеному вигляді;
  • з овочів – буряк, гарбуз, цвітну капусту і моркву.

Тверда їжа обов’язково перемелюється, щоб прискорити і полегшити процес її засвоєння.

Як харчуватися при поверхневому гастродуоденіті

Попередником даної патології є гастрит. Ця недуга розвивається через мізерне і неправильного харчування. Дієта при поверхневому гастродуоденіті передбачає п’ятиразове харчування невеликими порціями.

Для усунення симптоматики і полегшення перебігу хвороби рекомендується в раціон ввести такі продукти:

  • молоко і сир з низьким відсотком жирності;
  • пісне м’ясо і нежирні види риби;
  • відварені овочі – моркву, буряк, картопля;
  • пюре і фруктів;
  • киселі;
  • пити можна некислі компоти і негазовану воду.

Для досягнення терапевтичного ефекту сидіти на такій дієті потрібно не менше трьох місяців.

Харчування при атрофічному гастродуоденіті

Дана форма захворювання супроводжується порушенням секреції шлунка, т. Е., Зниженням кислотності шлункового соку.

Якщо у людини поставлений діагноз – атрофічний гастродуоденіт, йому призначається дієтичне лікування №2. У раціон харчування вводиться не свіжий (вчорашній) хліб, виключаються здобні вироби. Дозволяється їсти супи, приготовлені на слабоконцентрірованних бульйоні з овочів і пісного м’яса, фруктове пюре, нежирну молочку, пару часточок лимона і мед. Харчування подрібнене, в один і той же час.

Як харчуватися при холециститі і гастродуоденіті

Коли у людини відбувається процес запалення шлунково-кишкового тракту і дванадцятипалої кишки і це супроводжується холециститом, головним завданням є нейтралізація надлишку дії жовчі і соляної кислоти.

З харчування виключаються всі кислі продукти, вводяться нежирні види риби, м’яса, приготовані в пароварці або методом варіння.

Забороняється їсти копченості, соління, гостру і жирну їжу, а також сирі яйця, вироби з здоби і гриби.

Лікувальне харчування при панкреатиті і гастродуоденіті

Гастродуоденіт в хронічній формі може спровокувати таку хворобу, як панкреатит (захворювання підшлункової залози). Насамперед, пацієнту призначається голодування протягом трьох днів, щоб розвантажити хворіє орган.

Добре в ці дні вживати багато рідини у вигляді трав’яних чаїв і відварів. На п’ятий день дієти поступово вводяться пюрірованние овочеві страви з моркви, картоплі. Нежирні супчики і легкі слизові каші легко засвоюються, і виключають навантаження на шлунково-кишкового тракту.

Харчування для дітей при гастродуоденіті

Коли дитині ставлять такий діагноз, лікарі починають приймати всі необхідні заходи, щоб не запустити хворобу, яка в майбутньому може себе неодноразово проявити.

Якщо у дитини гостра фаза хвороби, йому призначається шестиразове щадне харчування і рясне тепле питво. Бульйони на овочевій основі, відвар з рису, сухарики складають основу дієти на другий день. Вівсяна, рисова каша і дієтичне печиво вводяться на третю добу. Четвертий день буде складатися з морквяного, гарбузового або картопляного пюре з тефтелі на пару. Також дозволяється печене яблуко і сухарики. На п’яту добу можна приготувати фруктове пюре і сирну запіканку.

Зразкове меню на день

З дозволених продуктів, перерахованих вище, ви можете приготувати і скласти раціон харчування на день. Пропонуємо вам зразкове меню такої дієти на добу.

Сніданок: молочна каша з манної, гречаної, геркулесовой або рисової крупи, потім нежирний сир зі сметанкою і цукром.

В якості перекусу підійдуть печені зелені яблука.

Обід буде складатися з трьох страв: манний суп, рисова каша з відварною пісним м’ясом (нежирна риба), компот з некислих фруктів.

На полуденок випийте склянку відвару з плодів шипшини.

На вечерю з’їжте відварене яйце, пюрірованние відварені овочі з шматочком нежирної риби, як десерт – мармелад і зелений чай. Перед сном можна випити склянку нежирного кефіру або натурального йогурту.

дієтичні рецепти

Урізноманітнити таке меню можна іншими стравами, рецепти яких наведено нижче.

Рецепт 1. Ягідний мус

Необхідні компоненти:

  • манка – 1 столова ложка;
  • ягоди – 250 г;
  • цукор – 15 г;
  • вода – 0,5 склянки.

Відіжміть гарненько ягоди, отриманий сік перелийте в мисочку. Залийте макуха водою, прокип’ятіть пару хвилин на середньому вогні, процідіть. Підсипте в гарячу ягідну масу цукор, манку тоненькою струменем, щоб не утворилися грудочки і поставте на самий маленький вогонь. Після 1 хвилини кипіння, зніміть ємність з вогню, остудіть, збийте міксером. Додайте свіжовичавлений сік і ще раз збийте протягом 1-2 хвилини. Ось і все дієтичний десерт готовий до дегустації.

Рецепт 2. Сирно-полуничний десерт

Для приготування цього смачного ласощі вам буде потрібно:

  • нежирний сир – 450 г;
  • молоко – 250 мл;
  • свіжі ягоди – 270 г;
  • цукор і ванилька – за смаком.

Перетертий з цукром і ваніллю сир, розвести молоком і, щоб отримати однорідну масу, збити блендером. Додати до сирної ароматної масі шматочки полуниці. Ось і все десерт готовий.

Використовуючи ці та інші рецепти, ви можете скласти оригінальне і не тільки корисне, але і дуже смачне меню на весь тиждень.