Дієта при подагрі – меню на тиждень

Подагра – це захворювання, викликане порушенням обміну речовин, в зв’язку з чим втрати (солі сечової кислоти) відкладаються в суглобах, найчастіше ніг і рук. Як правило причиною розвитку подагри є неправильне харчування (переважання в раціоні жирних, смажених страв, м’яса, здобної випічки), а також надмірне вживання алкогольних напоїв. Одним з найбільш важливих аспектів при лікуванні даного захворювання є дієта, яку ще називають Стіл №6, покликана забезпечити гарне самопочуття і запобігти періоди загострень.

Дієта при подагрі


Основними провокуючими факторами розвитку подагри є: ожиріння, зловживання алкоголем і м’ясом, стреси, малорухливий спосіб життя, переохолодження. Також хвороба може розвинутися на тлі іншого захворювання, наприклад цукрового діабету, або ж прийому лікарських препаратів.

Дієта при подагрі спрямована на нормалізацію обміну пуринів, зменшення утворення солей сечової кислоти і підвищення лужності сечі. У більшості випадках хворому на подагру необхідно дотримуватися показану лікувальну дієту протягом усього життя. Меню дієти складається з таблиці продуктів, виходячи з показників вмісту пурину в тих чи інших стравах.

Для тривалої ремісії необхідно також знижувати вагу. Схуднення при подагрі повинно бути поступовим, не більше ніж на 3-5 кг на місяць. Добова калорійність раціону для схуднення при дієті повинна складати, в середньому, 2500-2700 Ккал.

6 рекомендації по харчуванню


Лікувальна дієта Стіл № 6 рекомендації по харчуванню при подагрі:

  • Дробове харчування. Харчуватися при подагрі слід 4-5 разів на день невеликими порціями. Неприпустимі переїдання, як і голодування, що може спровокувати рецидив. Людям, що страждають від надлишкової маси тіла при подагрі слід худнути поступово, без різких коливань у вазі.
  • Лікувальна дієта стіл 6 передбачає дотримання водного балансу. Щодня слід випивати 1,5-2 літра рідини, а в період нападів до 3 літрів (при відсутності захворювань серцево-судинної системи, нирок, печінки). Рекомендується пити очищену воду без газу, кисіль, компот, чай (можна з лимоном і молоком), відвари і настоянки з трав, свіжі овочеві і фруктові соки, неміцний кави.
  • У період загострення захворювання показані розвантажувальні дні на кефірі, овочах, фруктах.
  • Накладаються обмеження при дієті у вживанні солі, кількість якої в раціоні слід звести до мінімуму.
  • Дієта при подагрі на увазі виключення з раціону продуктів з високим вмістом пуринів і щавлевої кислоти.
  • Скорочення споживання жирів і білків, а при ожирінні та вуглеводів.
  • В меню дієти при подагрі повинні переважати складні вуглеводи (злаки, овочі, фрукти, зелень).
  • Нежирні сорти м’яса, птиці та риби дозволяється вживати під час дієти при подагрі не частіше 3 разів на тиждень. Обсяг однієї порції не повинен перевищувати 150-170 гр. Дозволяється тільки 1 яйце в день (в якій віддається перевага кулінарній обробці).
  • Дієта при подагрі передбачає вживання варених і тушкованих страв, приготованих на пару. М’ясо слід відварювати, а потім готувати з нього різні страви (котлети, тефтелі). Овочі можна вживати як в сирому вигляді, так і в термічно обробленому.

Дієта при цукровому діабеті – меню на тиждень

Таблиця продуктів

Дієта при подагрі таблиця продуктів:

 Категорія продуктів  Найменування продуктів  Зміст пуринів (в 100 мл. / Гр продукту)  Сечова кислота (в 100 мл. / Гр продукту)
Хліб і хлібобулочні вироби  крекер  25  60
 Хліб з борошна грубого помелу (житній)  25  60
 Хліб з змішаної борошна  19  45
 сухарі  12  29
 булочки  9  21
 Білий хліб  6  15
М’ясо та субпродукти  телячий тимус  525  1260
 яловича печінка  231  554
 теляча печінка  182  460
 яловичі легкі  166  399
 свинячі нирки  139  334
свиняча печінка  125  300
 яловичі нирки  112  269
 яловиче серце  107  256
 телячі нирки  88  210
 м’ясо ягняти  76  182
 Яловичий язик  67  160
 Свинина  63  150
 телятина  63  150
 баранина  61 146
яловичина  58  140
Ковбаси та м’ясні продукти  шинка  83  198
 печінковий паштет  73  175
 Варена ковбаса  54  130
 Ковбаса «Мисливська»  54  130
сосиски  46  110
 Кров’яна ковбаса  38  90
 Птах і яйця  курка  125  300
Гусь  69  165
 качка  64  153
 фазан  62  150
 індичка  50  120
 яйце  2  5
 риба  форель  83  200
 лосось  71  170
 короп  63  150
 щука  58  140
 Судак  46  110
 сардина  144  345
 палтус  123  294
 тунець  107  257
Морський окунь  100  241
 оселедець  79  190
 сьомга  68  163
 тріска  63  150
макрель  60  145
 камбала  58  140
 пікша  54  130
 морепродукти  мідії  154  370
 омари  73  175
 креветки  61  147
 устриці  38  90
 раки  25  60
 рибні продукти  шпроти  223  535
 Сардини в олії  146  350
 Тунець в олії  121  290
 анчоуси  108  260
 лосось копчений  100  242
оселедець солоний  88  210
 макрель копчена  76  182
 ікра лосося  60  145
 Копчений вугор  48  115
 гриби Білі гриби  34  80
 печериці  25  60
 лисички  13  30
 Горіхи і насіння  Насіння соняшника  65  157
 насіння маку  70  154
 арахіс  42  100
насіння сезаму  37  88
 лісові горіхи  13  30
 мигдаль  13  30
 Грецькі горіхи  10  25
 дріжджі  Сухі дріжджі  754  1 810
свіжі дріжджі  312  750
 бобові  Соя (боби)  92  220
сочевиця суха  84  200
квасоля суха  75  183
 горох сухої  70  168
 Зелений горох  62  150
 крупи  гречка  62  149
 вівсянка  42  100
 пшоно  35  85
 Борошно грубого помелу  35  84
 Ячмінь  34  82
Манна крупа  23  55
 жито  20  47
 Мал  15  35
Борошно пшеничне вищого ґатунку  8  20
 сири Камамбер (жирністю 45%)  13  30
 овеча бринза  13  30
 Плавлений сир (жирністю 20%)  11  26
 Гауда (жирністю 45%)  7  16
 Плавлений сир (жирністю 60%)  5  13
 Ементалер (жирністю 45%)  4  10
 Овочі  Брюссельська капуста  25  60
 брокколі  21  50
 Кольорова капуста  19  45
 Стручкова квасоля (свіжа)  18  42
Зелена цибуля  17  40
 савойська капуста  17  40
 Білокачанна капуста  13  30
кольрабі  13  30
 Корінь селери  13  30
 Китайська капуста  10  25
 спаржа  10  25
 баклажани  8  20
 Кабачки – цукіні  8  20
Буряк  8  20
 фенхель  7  16
 Картопля  6  15
 морква  6  15
 Червоний болгарський перець  6  15
 Зелений болгарський перець  4  10
пагони бамбука  6  15
 цикорій  6  15
 помідори  4  10
 редис  4  10
 редька  4  10
 Цибуля ріпчаста  4  10
 огірки  2   6
 ревінь  2   5
 Фрукти та ягоди  курага  32  75
 фініки  21  50
авокадо  13  30
 банани  11  25
 Полуниця  11  25
 абрикоси  8  20
 ананас  8  20
 апельсини  8  20
 кавун  8  20
 Виноград  8  20
 малина  8  20
 персики  8  20
 чорниця  8  20
чорнослив  8  20
 груші  6  15
 ожина  6  15
 черешня  6  15
 яблука  6  15

Білкова дієта на тиждень або мінус 6 кг за 7 днів

Зразкове меню на тиждень


Зразкове меню на тиждень для дієти при подагрі (сніданок, обід, полуденок, вечеря):
понеділок:

  • Вівсяна каша. яблуко;
  • Зелений борщ. деруни;
  • 1 стакан кефіру 1%;
  • Пісні голубці 200 гр.

вівторок:

  • Гречана каша. грейпфрут;
  • Крем-суп з брокколі. Відварене куряче філе 150 гр .;
  • 1 яйце круто;
  • Пісний фарширований перець 200 гр.

Середовище:

  • Молочний суп;
  • Гречані оладки. Овочеве рагу;
  • сухофрукти;
  • Картопляне пюре. Салат з капусти.

четвер:

  • Сирники зі сметаною;
  • Котлети з індичатини на пару 160 гр. Салат грецький”;
  • Морквяний смузі;
  • Омлет з 1 яйця і молока з помідором.

п’ятниця:

  • Сирна запіканка;
  • Пісний плов. Салат з буряка;
  • Апельсиновий сік;
  • Окрошка.

субота:

  • Мюслі. Стакан кислого молока;
  • Макарони з нежирним сиром. Салат з тертої моркви;
  • Фруктовий салат;
  • Вінегрет. Житній хліб 2 шматочки.

Неділя:

  • Молочний суп з локшиною;
  • Тушкована кролятина в томатному соусі 150 гр. Картопляне пюре;
  • 1 яйце круто;
  • Борщ. 2 шматочки цільнозернового хліба.

Дотримуючись дієти при подагрі можна вживати неміцний заварний кави з молоком, чай з лимоном, відвари з ягід, киселі, компоти, морси. Щодня необхідно випивати не менше 1,5 літрів чистої води без газу, а в період загострення 2,5-3 літра. Згідно дієті при подагрі, необхідно пити рідину (воду, чай, компоти) в перервах між прийомами їжі, за годину до і після їжі.

Дієта при подагрі і підвищеної сечовий кислоти – що можна і що не можна


Дозволені продукти і страви по дієті при подагрі і підвищеної сечовий кислоти:

  • Вегетаріанські супи і борщі (допускається при дієті з додаванням круп);
  • Житній і пшеничний хліб з борошна 1 і 2 сорту;
  • Макаронні вироби;
  • Нежирне м’ясо (кролятина), птиця (індичка, курятина), риба (лящ, щука, судак);
  • Нежирні молочні та кисломолочні продукти (сир, молоко, кефір, натуральний йогурт);
  • Курячі яйця (не більше 1 шт в день при подагрі);
  • Крупи і злаки (овес, рис, гречка);
  • Овочі;
  • зелень;
  • фрукти;
  • сухофрукти;
  • Сметанний, молочний, томатний соус;
  • Лимонна кислота, лавровий лист, ванілін, кориця;
  • Вершкове і рослинне масло;
  • Мармелад, натуральний мед, варення, пастила;
  • Киселі, компоти, відвари з трав і ягід, неміцний кава і чай з лимоном, молоком.

Що можна, а що не можна їсти при дієті Стіл 1?

Заборонені продукти по дієті при подагрі і підвищеної сечовий кислоти:

  • Рибні, м’ясні та грибні бульйони. Супи з шпинату, щавлю, бобових;
  • Соуси на рибному, м’ясному і грибному бульйоні;
  • Бобові, гриби, кольорову капусту, щавель, ревінь, шпинат, портулак;
  • М’ясо молодих птахів і тварин;
  • Субпродукти (нирки, печінка, язик);
  • Рибні та м’ясні консерви;
  • Ковбаси та копченості;
  • Солона риба, ікра;
  • Яловичий і баранячий жир;
  • Хрін, гірчиця, перець;
  • Борошняні вироби із здобного тіста;
  • Солоний сир;
  • Виноград, інжир, малина, журавлина;
  • шоколад;
  • Какао, міцну каву і чай;
  • Алкогольні напої.

Меню дієти при подагрі і підвищеної сечовий кислоти слід складати виключно з допустимих продуктів, що сприятливо позначиться на самопочутті. У період загострення захворювання необхідно влаштувати одноденний дієту – розвантажувальний день, наприклад, на кефірі або гречці з кефіром, на зелених яблуках або овочах.