Горіхи кешью: користь і шкода, калорійність, склад

Горіх кеш’ю родом з далекої Бразилії. Саме в одному з штатів далекій тропічній країни вперше виявили цей кумедний, схожий на кому, горіх. Але росте він і в Індії, і в Нігерії, у В’єтнамі та Індонезії.

Через такого розмаїття місць походження і назв у рослини безліч. Його називають індійським горіхом, кешью, анакардіумом західним, акажу.

Що таке горіх кеш’ю

По суті справи, це плоди дерева, що складаються з двох частин. Перша дуже нагадує яблуко, її так і називають в місцях, де росте це найцікавіше рослина. Яблука мають червоний або яскраво-оранжевий колір, і на смак дуже соковиті і солодкі.

Але щоб їх спробувати, доведеться відправитися в місця їх зростання, так як до наших місць довести плоди неможливо. Вони швидко псуються, і приходять в непридатність через день.

А ось у себе на батьківщині вони дуже затребувані і застосовуються у виробництві соків, компотів, желе і джемів, а також напоїв, що містять алкоголь.

Друга частина плода – горіхи. Саме вони добре транспортуються і мають величезний успіх у всьому світі.

Властивості горіхів кешью

Спочатку горішки заховані в щільну шкірку. Особливість цієї екзотичної рослини в тому, що між горіхом і цієї шкіркою знаходиться ще одна прошарок, що містить сильну отруту. Він здатний викликати опік, тому оброблення кешью довіряється тільки досвідченим людям, але навіть серед них бувають випадки опіків отруйним маслом горіхів.

Потрапили до нас на прилавки горіхи кеш’ю абсолютно безпечні, адже їх перед цим обробляють і обсмажують, тому всі шкідливі та отруйні речовини випаровуються, і від них не залишається і сліду. Ніколи ці горіхи не виставляти на продаж в шкірці.

А отруйна речовина використовується для обробки деревини від гнилі, з його застосуванням роблять спеціальне просочення, так що всі частини цього цікавого рослині служать людям найвірнішого способом.

Склад кешью або індійського горіха

Властивості горіха такі, що він здатний на довгий час насичувати організм. Кешью дуже популярний серед дієтологів, шанувальників екзотичних східних вишукувань і кулінарів.

Він привертає увагу своїм, на перший погляд, маслянистим смаком. В його унікальній формулі здоров’я безліч надзвичайно цікавих для людини елементів:

  • Найбагатший склад вітамінів: В, D, Е, К, РР, А, В1, В2, В6.
  • Мінеральних речовин стільки, що вистачить озолотити ними весь наш організм, адже продукт багатий на кальцій, фосфор, магній, селен, мідь, цинк, залізо і іншими.
  • Жирні кислоти включають Омега – 3, 6, 9, що робить індійський горіх джерелом здоров’я і довголіття.
  • А харчову цінність підтримують цукровмісні компоненти, антиоксиданти, харчові волокна і крохмаль.

Калорійність горіхів кешью

Є різниця між свіжим продуктом і смаженим. Людям, котрі вважають свої калорії, слід пам’ятати про це, в сирому горісі на 100 грам доводиться 553 ккал, а в смаженому близько 600 ккал. Досить переконлива цифра, щоб не захоплюватися ним.

Що стосується інших показників, то на 100 г продукту міститься:

  • Жирів – 44 г;
  • Вуглеводів – 39 г;
  • Білків – 18 м

Рекомендована добова доза для дорослої людини до 13 штук, для дитини до 7 шт. Для людей, які страждають зайвою вагою, ожирінням, бажано обмежувати себе у вживанні цього продукту, щоб не викликати більше збільшення показників ваг.

А тим, хто дотримується дієт, і контролює свою вагу, рекомендований цей горіх в силу властивості насичувати організм. Він може придушити апетит. Дуже часто кешью використовуються і в інших дієтичних програмах, наприклад при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, анемії.

Так як будь-яка дієта може викликати ті чи інші побічні явища, слід обов’язково порадитися з лікарем дієтологом, щоб не нашкодити своєму організму.

Він прекрасно допоможе при переході з вживання тваринного білка на рослинний аналог. Існує безліч дієт, в яких горіх кеш’ю грає одну з головних ролей.

У чому користь горіха кешью і його протипоказання

Незважаючи на те, що горіх має протипоказання, його гідності заслуговують на увагу і повагу. Він позитивно впливає на всі внутрішні системи і функції, покращує багато життєво важливі процеси і при правильному вживанні допомагає впоратися з багатьма недугами.

  • Жирна поліненасичена кислота Омега 3 здатна регулювати згортання крові, від цього приходить в норму вся серцево-судинна система, знижується рівень холестерину, судини стають еластичними і захищеними.
  • Вміщені в складі мікроелементи позитивно впливають на роботу нирок, зникають набряки, а виводять функції посилюються.
  • Антиоксиданти перешкоджають утворенню ракових клітин. Вони блокують умови, в яких недоброякісні клітини починають рости і розмножуватися, і є прекрасною профілактикою онкології.
  • Залізо, що міститься в горісі кешью, сприяє процесам кровотворенні і допомагає при анемії.
  • Індійський горіх – помічник в підтримці роботи імунної та ендокринної системи.
  • Згубний вплив надає і на бактерії, особливо в порожнині рота.
  • Нормалізується робота нервової системи, поліпшується розумова діяльність.
  • Кешью – сильний антисептик, і дуже корисний при шкірних захворюваннях.
  • Чоловікам цей чудодійний горіх допомагає знайти силу, позитивно впливає на потенцію і підсилює статевий потяг.
  • У жінок горіх покращує роботу сечостатевих органів, він нормалізує цикл менструацій і кровообіг.
  • Кешью входить до складу численних і різноманітних косметичних засобів для обох статей. Це кошти для волосся, обличчя, рук, тіла, в рідкому, желеподібної, твердому вигляді, що застосовуються для будь-якого віку і сприяють красі і омолодженню.
  • Вагітним жінкам кешью рекомендований як енергетик і прекрасна підживлення організму перед пологами.

Протипоказання

  • Індивідуальна непереносимість продукту.
  • Дітям рекомендується строго дозоване вживання.

Як вибрати горіхи кеш’ю і зберігати їх

Незважаючи на досить високу калорійність горіхів, вони часто бувають на прилавках з ще більш калорійними добавками, або в смаженому, або в підсоленому вигляді, рідше в медовій або шоколадної заливці.

Придбати можна і свіжі. В такому випадку беріть не в подрібненому вигляді, це ви легко зробите і самі, а в цілісному, такі горішки зберігаються набагато довше. Дивіться уважніше, щоб серед куплених горіхів не виявилося зморщених або запліснявілих.

Якщо покласти їх в морозильну камеру, термін зберігання досягає року, а в холодильнику – 5-6 місяців. За умови зберігання в контейнері – тільки чотири тижні.

Як можна використовувати горіхи кеш’ю

У косметології

Ефірна олія кешью, можна сміливо застосовувати для лікування і підтримки в хорошому стані шкіри голови, волосся, додавши в шампунь всього 10 крапель олії на 100 грам бальзаму або шампуню. Його можна також додавати при прийнятті ванни.

Жирне масло горіха можна змішувати з іншими маслами: соняшниковою, лляним або оливковою, в пропорції 1: 1 і застосовувати як засіб для рук, обличчя та тіла. Це живить і наповнює силою клітини шкіри.

У кулінарії

Солодкий корисний десерт «горіхи в меді»

  • Чашка горішків і одна третина чашки меду змішуються і залишаються на добу.
  • Після цього обваляти суміш в двох столових ложках цукрової пудри.
  • Смажити на олії до прозорості цукру.

М’ясний фарш з рисом і кешью

Складові:

  • Пара цибулин,
  • Часник – 4 натерті часточки,
  • Рис довгозерний – 900 г,
  • Ізюм – 100 г,
  • Петрушка і шніт-цибуля по чверті чашки,
  • Тертий сир – 3 ст. ложки,
  • Фарш свинячий і яловичий – по 250 г,
  • Горіхи кешью – 200 г,
  • Сіль, перець за смаком.

Рис відварити, підсмажити суміш цибулі, часнику, петрушки і шніт-цибулі. Потім додати туди фарш і тушкувати півгодини під кришкою. Змішати з рисом і ще трохи тушкувати. Викласти на тарілки і посипати сиром, зеленню і горіхами.

Взагалі, цей продукт можна додавати в будь-які м’ясні та рибні страви, попередньо потерши його на дрібній тертці або подрібнивши блендером. Він додасть блюдам неповторний екзотичний колорит і принесе користь всім домашнім. Хороший він в солодких стравах і у випічці.

Горіхи кешью цікаві по своєму смаку і дуже корисні, при грамотному і помірному вживанні вони здатні підтримати здоров’я, зробити профілактичні заходи і допомогти скинути пару-трійку зайвих кілограмів.