Імбир при гастриті: чи можна їсти корінь при підвищеній кислотності

Імбирний корінь – рослина воістину цілющий, але перед тим, як є імбир при гастриті, краще уточнити, чи не принесе цей продукт вам шкоду. Якщо ви загляньте в обширний список протипоказань до застосування імбиру, то побачите, що серйозні захворювання шлунково-кишкового тракту такі, як виразка, проблеми з дванадцятипалої кишкою і гастрит, стоять в ньому на одній з перших позицій. Але ж ви напевно чули, що імбир допомагає нормалізувати травлення і зняти запальні процеси. Так де ж істина? Спробуємо розібратися.

Від вживання кореня потрібно відмовитися, якщо …

Якщо гастрит з’явився при підвищеній кислотності, тобто імбир, як і інші гострі продукти, вам категорично заборонений, причому в будь-якій формі. В даному випадку шлунок і так виробляє підвищену кількість соляної кислоти, а імбир зробить її секрецію ще більш багатою, ускладнюючи ситуацію. До того ж при гастриті з підвищеною кислотністю стінки шлунка роздратовані і ерозовані, тому вживання імбиру відразу відгукнеться як мінімум дискомфортом в області живота, а швидше за все досить сильним болем. Може, з хворого горла імбирний корінь запалення і знімає, але шлунок – явно не той випадок, в якому можна ризикувати.


Якщо у вас немає серйозних проблем з травленням, то проціджений імбирний відвар в невеликих кількостях може допомогти вашому шлунково-кишкового тракту справлятися з повсякденним навантаженням
До речі: Імбир дійсно сприяє нормалізації травлення, але ця практика безпечна тільки для здорового шлунково-кишкового тракту. При цьому, якщо перестаратися з його концентрацією, то можна отримати зворотний ефект, адже імбир буде занадто сильно дратувати стінки шлунка. З цим коренем потрібно бути обережніше навіть повністю здоровим людям.

А в цьому випадку він буде навіть корисний

А ось якщо гастрит з’явився на тлі зниженої або нормальної кислотності, то імбир вживати не просто можна, а й треба!

Імбир при цукровому діабеті

На відміну від ситуації з підвищеною кислотністю, в цьому випадку імбир допоможе шлунку виробити необхідну кількість соляної кислоти і впоратися з засвоєнням білка, який, потрапляючи в кишечник, як раз і є причиною болів і здуття. Виявляється, коли в перетравленні білка відбувається збій, організм наповнюється токсинами, що створюють сприятливе середовище для розмноження шкідливих мікроорганізмів, і саме вживання імбиру на постійній основі може допомогти нормалізувати роботу травної системи.

Корінь не тільки прискорить травлення, ліквідувавши проблему з розщепленням білка за допомогою стимуляції вироблення шлункового соку, а й посприяє виведенню з організму вже накопичених токсинів і завдяки антисептичну дію шкідливих мікроорганізмів.


При гіпоацидний гастрит невелика кількість імбирного чаю щодня може допомогти нормалізувати вироблення соляної кислоти

Є імбир в разі гіпоацидного гастриту найкраще після прийому їжі, коли шлунково-кишкового тракту потребує допомоги, ну, а якщо жувати імбирний корінь вам не до вподоби, то дуже зручно забезпечувати організм імбирної підтримкою через чаї.

Для приготування чаю потрібно залити окропом кілька часточок імбиру з додаванням чаю, лимона або будь-яких інших спецій і трав за вибором і дати настоятися чаю 4-5 хвилин. Спеції додавати при цьому гастриті теж можна, так як вони добре стимулюють роботу шлунково-кишкового тракту, але, звичайно ж, в помірних кількостях.

Ось тільки лікувати навіть гіпоацидний гастрит імбиром – погана ідея. Так, трохи ситуацію він поліпшити зможе, але без дієти і необхідної медикаментозної підтримки навіть цілющий імбирний корінь буде безсилий.

Як дізнатися свою кислотність?

Точніше, ніж лікар, вам про кислотності не розкаже ніхто, але гастрит в нашу епоху фастфуду та перекусів на бігу – хвороба поширена, і багато людей сприймають його як даність і особливо в лікарню не поспішають. В цьому випадку можна спробувати визначити кислотність за симптомами.

  • При гіпоацидний гастрит різкі болі присутній не так часто, а відчуття скоріше схожі на сильний дискомфорт через процеси бродіння (здуття, метеоризм, відрижка з неприємним запахом, запори або відчуття тяжкості після їжі).
  • При гіперацидному гастриті болі не рідкість, причому відчувати ви будете саме шлунок як після прийому їжі, так через тривале голодування. Також виявляються печія і тяжкість в животі.

Виходить, без уточнення про тип гастриту складно сказати про те, чи можна вживати імбирний корінь: в першому випадку він тільки посилить ситуацію, в той час як для другого стане справжнім порятунком. Якщо вам поставили діагноз гастрит, обов’язково треба запитати у лікаря його тип і дієту, якої потрібно дотримуватися, щоб ненароком не нашкодити і без того ослабленій травній системі.