Імбирні пряники: рецепт тесту, приготування в домашніх умовах, фото

Пряники з імбиром і спеціями – традиційне новорічне частування, що поєднує в собі функції десерту і смачного презенту. Їх готують напередодні різдвяних свят, щоб ще сильніше відчути чарівну атмосферу, що витає в повітрі з приходом грудня. Це вимагає фантазії і терпіння кулінарне блюдо, зробити яке можна в домашніх умовах.

пряникові традиції

Мистецтву імбирної випічки кілька сотень років. Ще в Середньовічній Європі проводилися спеціальні ярмарки, на яких, крім імбиру і інших прянощів, продавали справжні шедеври з імбирного тіста. Це були вдома, замки, фігури королів і королев, серця і млини і багато іншого.

Тим дорожче вважалися імбирні пряники, чим багатша вони були прикрашені. Найдорожчі екземпляри були розписані золотими фарбами і прикрашені намистинами. Особливим подарунком вважався казковий пряниковий будиночок з горою цукрової пудри. Рецепти тіста для випічки суворо зберігалися в родині пекаря, але сьогодні вони доступні кожній господині, а з деякими з них впоратися навіть початківець кулінар.

Секрети роботи з імбирним тестом

Кілька пунктів з переліку правил при роботі з імбирним тестом і готовими виробами дозволять уникнути помилок і домогтися потрібного результату навіть при першому досвіді.

  1. Будь-яке пряникові тісто перед формуванням повинно відпочити кілька годин. Це робиться для того, щоб входять до його складу спеції набрали чинності, цукор розчинився повністю, консистенція тесту стала рівною і однорідною.
  2. Вирізати фігури з тіста можна прямо на деку, щоб під час перекладання зі столу вони не втрачали форму і не ламалися, так як для пряників тісто більш м’яке, ніж для печива.
  3. На деку необхідно залишати відстань між фігурами, так як під час приготування вони збільшуються в розмірах.
  4. Час випічки індивідуально для кожного рецепту, але після того, як пряники дістали з духовки, вони повинні застудитися. Фахівці рекомендують дати їм добу і тільки потім приступати до прикраси.
  5. Якщо під час приготування фігурки втрачають форму, їх можна акуратно порівнявся гострим ножем після того, як вони повністю охолонуть.
  6. Якщо в рецепті серед інгредієнтів присутня велика кількість прянощів, їх необхідно ретельно подрібнити в ступці або млині, просіяти і тільки потім додавати в тісто.
  7. Імбирні пряники м’які, тому після того, як їх вийняли з духовки, їх розкладають на рівній поверхні до повного охолодження. Підійде щільне блюдо або велике денце.

Імбирні пряники на меду

Щоб приготувати різдвяний традиційний десерт в домашніх умовах можна звернутися до класичного рецепту. Медово-імбирні пряники можна зробити і на день народження дитини, після якого кожен гість віднесе додому частинку свята – перев’язані стрічкою імбирні частування.


Тільки натуральні інгредієнти входять до складу імбирного тіста

Наступний рецепт дуже багатий на інгредієнти, але пряники по ньому виходять неймовірно ароматними, смачними і красивими.

У список обов’язкових інгредієнтів входять:

Як приготувати імбирних чоловічків (рецепт)

  • цукор 1 склянка;
  • мед 250 г;
  • яйце куряче 1 шт .;
  • борошно 600 г;
  • масло вершкове 150 г;
  • розпушувач 1 ч. л .;
  • тертий імбир 2 ст. л .;
  • ванілін;
  • цитрусовая цедра 2 ч. л .;
  • коньяк 3 ст. л .;
  • по щіпці кардамону, анісу, гвоздики;
  • по 1 ч. л. какао і кориці.

Етапи приготування тіста.

  1. На водяній бані розчинити мед, масло і цукор, дати охолонути.
  2. У масу додати сік імбиру, яйце і коньяк.
  3. З половиною борошна змішати все прянощі, цитрусових цедру і розпушувач, з’єднати з медової сумішшю.
  4. Поступово вимішувати тісто, додаючи решту муки. Тісто має бути еластичним і щільним.
  5. Загорнути кому в целофан і відправити в холодильник мінімум на 4 години.

Після того, як тісто вилежатися, на деко викладають пергаментний папір, злегка присипають борошном, кладуть частину тесту і розгортають висотою 5 мм, намагаючись досягти рівномірності шару. За допомогою форми вирізують фігурки, залишки тіста прибирають. Час випікання близько 7 хвилин при 180 градусах. Якщо пряники занадто сильно розпливаються, в тісто можна підмішати ще борошна.


Вирізати фігурки майбутніх пряників краще на твердій поверхні і пергаментному папері

Готова випічка викладається на плоске страви для охолодження. Через кілька годин фігурки можна буде прикрасити глазур’ю. Розпис імбирних пряників – справа скрупульозне, що вимагає часу і терпіння, але без неї випічка не стане святковою прикрасою столу.

легкий рецепт

Щоб швидко спекти імбирні пряники з підручних інгредієнтів, можна звернутися до найпростішого рецептом їх приготування. Цей спосіб дозволяє отримати щільне тісто, з яким легко працювати і навіть ліпити з нього конструкції у вигляді будиночків. Рецепт був опублікований на станиці популярного блогу Енді шеф, на якому можна знайти безліч варіантів імбирних пряників і печива.

Складові:

  • 1 яйце;
  • 175 грам борошна;
  • чверть чайної ложки соди;
  • 1 ч. Л. меленого імбиру;
  • стільки ж кориці;
  • 75 грам цукрової пудри;
  • стільки ж вершкового масла;
  • дрібка солі;
  • 2 ст. л. меду або патоки.


Прянощі – один з найважливіших компонентів пряникового тесту

Спеції, соду, сіль і борошно просіяти. Порубати ножем масло і додати в миску. Додати інші інгредієнти, попередньо яйце збити окремо. Тісто змушують і відправити в холодильник на годину. Далі розкачати тісто в пласт заввишки 3-5 мм, вирізати потрібні фігури і випікати в духовки до готовності. За таким рецептом випічка виходить світлого жовто-золотистого кольору. Щоб приготувати пряники темного кольору, замість цукрової пудри додають темний тростинний цукор.

Майстер-класи andychef – це наочний варіант будь-якого рецепту, завдяки якому навіть починаюча господиня зможе повторити процес приготування страви і порадувати шедевром свою сім’ю.

Пряники-прикраси

Пряники не тільки гарні до чаю і в якості різдвяного подарунка. Ними можна дуже колоритно прикрасити новорічну ялинку, так як випічка володіє збільшеним терміном зберігання. Зазвичай такі пряники роблять у вигляді ялинок, Дідів Морозів та Вифлеємський зірок. Прикраса переважно натуральне – цукрова глазур без барвників та іншої хімії.


Випічка в якості ялинкових прикрас використовувалася сотні років назад

Цей рецепт прийшов з Латвії і розрахований на 25 штук пряникових фігурок.

Складові:

  • 900 г борошна;
  • мелений імбир 8 ч. л .;
  • дрібка солі;
  • півкіло вершкового масла;
  • 400 грам цукрової пудри;
  • 3 ч. Л. меленої кориці;
  • 9 ст. л. патоки світлого кольору;
  • 4 ч. Л. пекарського порошку;
  • 3 яйця;
  • щіпка кайенского перцю.

Імбир, корицю, пекарський порошок, сіль і борошно просіяти, окремо розтерти цукрову пудру з маслом в пісочну суміш. З’єднати з попередніми інгредієнтами. Додати збиті яйця і патоку. Тісто має вийти густим, щільним і гладким. Його загортають у плівку і кладуть в холодильник на 1 годину.

Затверділе тісторозкочують товщиною 3 мм, вирізують за допомогою форми фігурки, викладають на змащений маслом деко і випікають 10-12 хвилин. Після охолодження їх прикрашають цукровою глазур’ю. Це простий спосіб зробити прикраси для ялинки своїми руками. Зберігають такі пряники в контейнері з кришкою або в холодильнику, якщо вони зроблені заздалегідь. Набір з таких фігурок можна подарувати рідним і друзям в переддень Різдва.

заварні пряники

Фахівці кулінарного мистецтва стверджують, що справжні імбирні пряники повинні готуватися тільки з заварного тесту на основі з меду, а в якості розпушувача виступати горілка або коньяк.


Заварне тісто виходить еластичним, злегка тягучим і легким в роботі

Робити тісто потрібно не поспішаючи, гарненько його вимішуючи, така процедура може зайняти до півгодини часу, але випічка від цього стає м’якше, пишніше і смачніше.

Інгредієнти для заварного тесту:

  • 700 грамів борошна;
  • 4 ст. л. меленого імбиру;
  • 2 ч. Л. горілки;
  • 4 ст. л. рідкого меду;
  • 2 яйця;
  • 300 грамів вершкового масла;
  • стільки ж цукру;
  • 1 ч. Л. меленої гвоздики;
  • 2 ст. л. кориці.

У каструлі на водяній бані розчиняють мед, цукор, масло. У остигнула суміш додають яйця, спеції, горілку, поступово підсипають борошно, якщо тісто погано схоплюється, можна додати трохи холодної води. Все вимішують руками дуже ретельно, домагаючись однорідності й еластичності. Тісто в целофані кладуть в холодильник на 30 хвилин.

Далі розгортають шар товщиною 4 мм, вирізують фігурки або деталі для конструкцій, випікають в духовці близько 10 хвилин. Для заварних фігурок підходить декор з натуральної цукрової глазурі з ажурним малюнком. Зробити її можна з цукрової пудри і лимонного соку. Про те, як розписати імбирні пряники можна прочитати тут.

Користь і калорійність

Плануючи приготувати новий десерт на Різдво, деякі задумаються про його користь і калорійності. Вище представлені рецепти випічки на основі натуральних продуктів.

Користь меду і прянощів доведена і відома багатьом, а імбирний корінь – джерело вітамінів, мінералів і антиоксидантів. За визначенням таке блюдо не може бути шкідливим для дорослих і дітей.

Середня калорійність імбирних пряником на меду в розрахунку на 100 грамів становить 350-400 ккал. Але якщо врахувати, що це десерт, а одна фігурка важить близько 30 грамів, можна дозволити таке частування навіть сидячи на дієті, особливо в поєднанні із зеленим чаєм з м’ятою.

Трохи про упаковку

Якщо пряникам удостоєна роль презенту, упаковка грає тут велику роль. Можна скромно перев’язати стопку пряників червоно-золотистою стрічкою, помістити в шурхотить прозорий пакет і вручити одержувачу. Але більш цікавим і святковим варіантом вважається коробка, зроблена своїми руками.


Найпростіші матеріали – і оригінальна упаковка готова

Подарунки ручної роботи – це особлива цінність, в яку вкладено часточку душі. Упаковка для пряників може представляти із себе картонну коробку, перев’язану стрічкою або тасьмою і декоровану написами та побажаннями. Знайти зразок для такої коробки можна в інтернеті і зробити її за кілька хвилин. Оригінально виглядають коробки-пірамідки або ретрокоробкі, що нагадують поштові скриньки минулого століття. Як матеріал для коробочок може виступати картон, пакувальна щільний папір і навіть газета.

Піч пряники і готувати упаковку для них можна разом з дітьми. Цей процес принесе всім безліч емоцій, залишить багато приємних спогадів і додасть ще більше радості напередодні новорічних свят.