Кава зі згущеним молоком – рецепти, користь і шкода

Кава – досить популярний напій не тільки серед молоді. Багато людей у ??віці теж віддають перевагу саме йому, і однією з причин вважається безліч різноманітних варіантів приготування. Хтось любить міцне еспресо, інші вважають за краще ніжне латте. І нерозумно сперечатися – що ж смачніше, для кожної людини своя відповідь.
Незважаючи на свій улюблений багатьма смак, до цих пір неясно, чого більше: користі чи шкоди? Рекомендується випивати чашку людям з низьким тиском, так як кофеїн прискорює серцеву діяльність. Якщо вранці складно прокинутися то, знову ж таки, кухоль гарячого напою підсилить збудження в корі мозку, підвищить активність. У людини зникає втома і сонливість, і поліпшується працездатність як фізична, так і розумова.
При таких плюсах є ряд істотних мінусів. Як би добре напій не бадьорив, через час його ефект пропадає, і повертається втома. Якщо часто зловживати кофеїном, більше чайної ложки в день, нервові клітини починають виснажуватися, і з часом виникає сильна залежність. А при 5 і більше чайних ложках – смерть.
Не можна однозначно оцінити вплив кофеїну на організм людини. Просто любителям слід бути обережніше і не перетворювати смачний напій в об’єкт залежності. Для цього потрібно спробувати скоротити кількість кофеїну, використовуючи різні добавки. Одним з таких інгредієнтів є звичайна згущене молоко. Вона робить напій м’якше і ніжніше, одночасно замінюючи і цукор, і вершки. Зрозуміло, калорійність такого кави зі згущеним молоком висока, десь близько 120 ккал на 100 грам. Значення може змінюватися в залежності від кількості згущеного молока та інших добавок.
Кілька простих рецептів допоможуть зробити вибір і знайти нові варіації.

З лікером

складові

  • Дві чашки кави
  • Згущеного молока – 1 ст. л.
  • Будь-якого лікеру – 10 мл.

приготування

Свіжозварений кави залити в шейкер, додати лікер і згущене молоко. Закритий шейкер добре потрясти і розлити в гуртки.

З корицею

складові

  • Подрібнених кавових зерен – 6 ст. л.
  • Подрібненої кориці – 1 ч. Л.
  • Трохи мускатного горіха
  • Какао – 2 ст. л.
  • Згущеного молока – 5 ст. л.

приготування

У готову каву покласти горіх, корицю. Відставити в сторону на п’ять хвилин і дати час настоятися. В окремій чашці розтерти какао і згущене молоко. Налити половину кави в кружку, додати суміш, перемішати і долити напій.
Приготувати самостійно кави зі згущеним молоком не складе ніяких труднощів. Дайте волю своїй фантазії і додайте все, що вважаєте за потрібне.
Прикрасьте потертим шоколадом, покладіть паличку ванілі. Пара ложечок коньяку додадуть пікантний смак. А якщо на вулиці жарко, і хочеться чогось освіжаючого – три-чотири кубики льоду перетворять кави зі згущеним молоком в прохолодний коктейль.

Відео