Лагман по узбецьки рецепти приготування

Зміст сторінки:

  1. Узбецький лагман рецепт приготування
  2. Гострий лагман по-узбецьки з яловичиною
  3. Лагман узбецький зі шпинатом

Узбецька кухня різноманітна і неповторна. Рецепт приготування лагмана це тільки підтверджує. Лагман – цей густий суп або м’ясо з локшиною в підливі в поєднанні з овочами. Я знаю це блюдо з дитинства, так як часто їздили в гості до друзів батьків, які деякий час жили в Узбекистані, звідки і привезли рецепт, яким хочу з вами поділитися.

Лагман узбецький рецепт з фото крок за кроком

Любителям узбецької кухні не обійтися без смачного рецепта лагмана по-узбецьки з ніжною бараниною. Лагман по-узбецьки дивним чином поєднує в собі м’ясо, овочі і локшину, до того ж, узбецький лагман є дуже поживним.

Давайте приступимо до приготування на нашу рецептом узбецького лагмана, з фото вам буде зрозуміло як готувати цю страву. Читайте ще рецепти приготування кислих щі.

На приготування лагмана по-узбецьки йде 1,5 години, а з перерахованих тут інгредієнтів виходить 3 порції.

Складові:

  • картопля – 200 г;
  • баранина – 350 г;
  • морква – 100 г;
  • баклажани – 200 г;
  • цибуля – 70 г;
  • перець солодкий – 70 г;
  • часник – 10 г;
  • рослинне масло – для смаження;
  • томатна паста – 30 г;
  • спагетті – 150 г;
  • лавровий лист – 2 шт .;
  • сіль за смаком;
  • зіра – за смаком;
  • перець чорний горошком – за смаком.

Рецепт покрокового приготування узбецького лагмана:

  1. Для початку необхідно підготувати інгредієнти за рецептом лагмана по-узбецьки. Використовуйте баранину з жиром. Морква, солодкий перець, картопля, цибуля і баклажани потрібно очистити і ретельно промити холодною водою. Цибулини нашаткувати досить дрібно. Решта інгредієнти нарізати маленькими кубиками.
  2. Баранину треба нарізати невеликими кубиками. Якщо м’ясо недостатньо жирне, то можна додати до нього трохи курдючного жиру.
  3. Розігріти в казані рослинне масло (або в каструлі з товстим дном). Підсмажити в ньому скибочки баранини до напівготовності на маленькому вогні. Потім додати цибулю і готувати все разом 5 хв, не забуваючи періодично помішувати вміст казана.
  4. Додати до м’яса з цибулею подрібнені баклажани. Обсмажити 3 хв.
  5. Ввести дрібно нарізаний солодкий перець.
  6. Висипати в казан кубики моркви. Готувати 7 хв, щоб овочі пустили сік.
  7. Додати томатну пасту (влітку її можна замінити подрібненими помідорами). Акуратно перемішати інгредієнти і гасити їх на мінімальному вогні близько 7 хв.
  8. Збільшити вогонь до середнього і смажити овочі з м’ясом поки вони не придбають золотистий колір.
  9. Влити в казан холодну воду. Вона повинна повністю покрити інгредієнти і піднятися на 3 см над їх рівнем.
  10. Додати в ємність кубики картоплі, горошини перцю, лавровий лист, зіру і сіль. Зробити максимальний вогонь і довести страву до кипіння. Після цього зменшити вогонь до мінімуму і готувати страву 30 хв. В цей час розчавити часник за допомогою преса. Додати його в блюдо за 10 хв до готовності. Відварити спагетті.
  11. Готовий узбецький лагман насипати в тарілку. Зверху укласти спагетті (або домашню локшину для лагмана). Подрібнити невелику кількість зелені і приправити нею блюдо. Подавати лагман гарячим, додавши улюблені спеції або гострий перець.

Узбецький лагман рецепт приготування

Пропоную рецепт приготування лагмана, який розрахований на 4 порції. Готується лагман протягом 1 години 45 хвилин. Калорійність лагмана не велика, в одній порції міститься приблизно 430ккал., 19 гр.- білка, і 14гр. – вуглеводів.

Для приготування Вам знадобиться:  

  • Філе яловичини 350гр .;
  • Вершкового масла 3ст.л .;
  • 4 моркви;
  • 4 помідори;
  • 2 головки цибулі;
  • Солодкого перцю 3шт .;
  • Картоплі 4шт .;
  • М’ясного бульйону 4 – 5ст .;
  • Часнику 5 – 6 часточок;
  • перець;
  • сіль;
  • Насіння коріандру;
  • Зелень кропу і базиліка;
  • 1 пачка локшини для лагмана;
  • Рослинна олія для смаження.

приготування:   

  1. У підсолену воду опустити локшину, відварити, відкинути на друшляк, промити, додати вершкове масло, добре перемішати, щоб локшина повністю просякла маслом і відставити.
  2. Філе ретельно промити, дати йому обсохнути і нарізати дрібними кубиками.
  3. Почистити цибулю, і нарізати дрібно, морква також помити, почистити і натерти на середній тертці. Солодкий перець помити, видалити насіння і дрібно нарізати.
  4. У сковороду з нагрітим рослинним маслом покласти цибулю, і обсмажити до золотистого кольору, а потім додати перець, морква і все протушкувати до напівготовності.
  5. Помідори помити, прибрати шкірку і дрібно нарізати. Почистити часник і нарізати дрібно, потім в овочі додати м’ясо, часник, помідори і налити бульйон, додати сіль, перець, насіння коріандру, накрити кришкою і дати закипіти.
  6. Обчистити картопля і нарізати на невеликі кубики, і покласти в сковороду. Готувати протягом 25 – 30 хвилин. Ретельно промити зелень, просушити її і дрібно нарізати. Готову локшину покласти в глибоку миску, полити соусом, а зверху додати зелень.

Лагман по-узбецьки

Складові:

На локшину:

  •  250 мл олії;
  •  4 яйця;
  •  борошно – 800 г;
  •  пів чайної ложечки солі.

Для ваджи:

  •  невеликий шматок баранини;
  •  цибуля – 4 шт .;
  •  1 редька зелена;
  •  0,5 кілограма помідорів;
  •  пол головки часнику;
  •  3 морквини;
  •  пучок Джус;
  •  перець гострий – пару стручків;
  •  6 болгарських перців;
  •  стручкова квасоля – 6 паличок;
  •  сіль, приправа – по 20 г;
  •  свіжий селера – 3 стебла.

Спосіб приготування:

  1.  Замішуємо тісто для локшини: в чашечку розбиваємо яйце, всипаємо сіль, борошно, вливаємо олію і гарненько розмішуємо. Коли тісто стане тугим, викладаємо на стіл і наминає руками. Закриваємо тісто плівкою і залишаємо на пару годин.
  2.  Відлежатися тісто розрізаємо на шматочки, з кожного скочується мотузочку. Всі отримані джгутики залишаємо на півгодини, щоб вони стали більш еластично.
  3.  Через відведений час мотузочки знову розгортає, збільшуючи в довжину, і нарізаємо на невеликі шматочки по 3 см. Змащуємо їх маслом і розгортаємо в довгі джгутики. Знову змащуємо маслом і залишаємо під рушником на півгодини. І так робимо кілька разів.
  4.  Розкатані в кілька разів джгути беремо за один кінчик і починаємо крутити по колу, часто вдаряючи ними об стіл, щоб забезпечити їм пластичність.
  5.  Готову розтягнуту локшину відварюємо в злегка солоній воді 5 хвилин, промиваємо в друшляку.
  6.  Готуємо ваджу: цибулю нарізаємо кільцями, моркву, редьку – середнім кубиком, болгарський перець – соломкою, помідори без шкірки – кубиком, джусай і зелену квасолю – шматочками товщиною 3 см, часник – пластинками, 1 пекучий перець ріжемо соломкою.
  7.  М’якоть баранини ріжемо тонкою соломкою.
  8.  На сковороду з гарячим маслом кладемо баранячі кісточки, смажимо до підсмаженої скоринки.
  9.  До кісточках викладаємо м’якоть і смажимо до повного випаровування соку і виділення жиру.
  10.  Закладаємо цибулю і смажимо до світло-коричневого кольору цибулі.
  11.  Додаємо моркву, квасолю, редьку, прожарюємо до темного кольору морквини.
  12.  Кладемо пекучий перець, подрібнені стебла селери і томати, заправляємо спеціями, солимо, і прожарюємо на великому вогні хвилин п’ять.
  13.  Коли сік від томатів википить, кладемо болгарський перець, обсмажуємо, помішуючи, пару хвилин.
  14.  Наливаємо води до повного покриття всіх продуктів, доводимо до кипіння.
  15.  Регулюємо вогонь до самого маленького і трохи Томім, при необхідності подсаливаем, кладемо джусай, перемішуємо, проварюємо кілька хвилин.
  16.  При подачі в тарілку кладемо локшину, заливаємо невеликою кількістю відвару після варіння, зверху викладаємо ваджу, посипаємо дрібно нарізаними листочками петрушки.

Лагман узбецький з капустою і редькою

Складові:

  •  вирізка баранини – 600 г;
  •  1 баклажан;
  •  2 середніх томата;
  •  невеликий шматочок капусти;
  •  2 морквини;
  •  ріпчаста цибуля – 1 шт .;
  •  100 мл олії для смаження;
  •  4 солодких перцю;
  •  3 картоплини;
  •  1 редька зелена;
  •  часник – 4 зубчики;
  •  приправа, сіль – по 30 г;
  •  кріп, свіжа кінза, петрушка – по 3 стеблинки;
  •  локшина – 200 г;
  •  трохи оливкового масла.

Спосіб приготування:

  1.  У ємність з товстим дном наливаємо масло, нагріваємо, викладаємо дрібно нарізаний часник, підсмажуємо до золотистого кольору і прибираємо часник шумівкою.
  2.  В масло кладемо м’ясо, нарізане кубиками, прожарюємо до хрусткої скоринки.
  3.  Додаємо подрібнену цибулю, перемішуємо і трохи обсмажуємо.
  4.  Додаємо баклажан, капусту, моркву, перець, редьку – все соломкою, смажимо до розм’якшення.
  5.  Додаємо подрібнені томати без шкірки.
  6.  Окремо варимо локшину, відкидаємо на друшляк і промаслюється її оливковою олією.
  7.  У ваджу ладем картоплю – кубиками, всипаємо трохи солі, перцю, приправляємо приправою, вливаємо воду, щоб всі продукти повністю закрилися.
  8.  Після закипання води варимо 30 хвилин.
  9.  При подачі на дно порціонної тарілки насипаємо трохи зелені, подрібненого часнику, зверху кладемо локшину, потім соус з овочами і м’ясом.

Гострий лагман по-узбецьки з яловичиною

Складові:

  •  невеликий шматок яловичої вирізки;
  •  довга локшина для лагмана – 350 г;
  •  шматочок капусти;
  •  2 стеблинки черешкові селери;
  •  1 томат;
  •  1 цибулина;
  •  пару морквин;
  •  1 стручок перцю гіркого;
  •  1 болгарський перець;
  •  редька зелена – 1 шт .;
  •  пол головки часнику;
  •  аджика, коріандр, паприка все порошком, сіль – по щіпці;
  •  5 ст. ложок олії для смаження.

Спосіб приготування:

  1.  В чавунець кладемо яловичу вирізку, порізану тоненькими смужками, смажимо, додавши м’яса, до рум’яності, солимо.
  2.  Додаємо цибулю – соломкою, моркву – кубиком, смажимо кілька хвилин, помішуючи.
  3.  З помідора знімаємо шкірку, м’якоть подрібнюємо, додаємо в ємність до продуктів.
  4.  Солодкий і пекучий перець теж закладаємо в казанок, смажимо кілька хвилин.
  5.  Додаємо зубки часнику, пропустивши через прес, всипаємо сухі прянощі, подсаливаем.
  6.  В останню чергу закладаємо капусту, селеру і редьку, подрібнивши їх будь-якою формою, прожарюємо ще трохи.
  7.  Вливаємо 6 склянок води і варимо поки все овочі не розваряться.
  8.  Варену локшину викладаємо в друшляк, промаслюється маслом.
  9.  При подачі в супове блюдо викладаємо локшину, поверх наливаємо овоче-м’ясний соус, посипаємо петрушкою.

Лагман узбецький на швидку руку

Складові:

  •  соєвий гуляш – підлогу тарілки;
  •  довга локшина – 2 пачки;
  •  4 картоплі;
  •  пару цибулин;
  •  1 морквина;
  •  томатне пюре – 10 г;
  •  по щіпки солі і чорного перцю;
  •  листочок лаврушки;
  •  6 ст. ложок олії для смаження;
  •  часник – підлогу головки;
  •  5 стеблинок кропу.

Спосіб приготування:

  1.  Кладемо локшину в киплячу злегка солону воду, варимо 3 хвилини, перекладаємо в друшляк, промаслюється маслом.
  2.  Соєвий гуляш викладаємо на сковороду з прогрітим маслом, помішуючи, обсмажуємо до скоринки.
  3.  Картоплю ріжемо середнім кубиком і варимо в злегка підсоленій воді до розм’якшення.
  4.  На сковороді смажимо цибулю, нарізавши кубиком, з морквою, подрібненою на тертці з великими зубами.
  5.  До овочів кладемо томатне пюре, розмішуємо, трохи прогріваємо.
  6.  Додаємо на сковороду соєвий гуляш, Томім на помірному вогні кілька хвилин.
  7.  Коли картопля звариться, відвар зливаємо в окрему каструлю і кладемо туди овочі з гуляшем, трохи проварюємо.
  8.  За 1 хвилину кладемо подрібнену зелень і часник.
  9.  Готовий лагман розкладаємо в порційні тарілки, наливаємо трохи м’ясного бульйону, посипаємо зеленню і часником.

Лагман по-узбецьки в мультиварці

Складові:

Для домашньої локшини:

  •  10 склянок борошна;
  •  склянка води;
  •  1 яйце;
  •  сіль – 5 г;

На соус:

  •  1 кг молодої телятини;
  •  трохи масла для смаження;
  •  3 бульби картоплі;
  •  головка цибулі;
  •  3 зубчики часнику;
  •  перець солодкий – 1 шт .;
  •  пару невеликих морквин;
  •  1 зелена редька;
  •  2 помідори;
  •  кріп – 4 стеблинки;
  •  сіль, будь-яка спеція, чорний перець порошком – по 30 г.

Спосіб приготування:

  1.  Замішуємо туге тісто з усіх необхідних продуктів для локшини, залишаємо його на пару годин, загорнувши в поліетиленовий мішечок.
  2.  Ділимо на частини, розгортаємо в коржі і розрізаємо на довгі тонкі смужки.
  3.  Локшину варимо у воді, після перемішуємо з маслом. Відвар вливаємо в іншу каструлю, він ще стане в нагоді.
  4.  Ріжемо м’якоть телятини кубиком, викладаємо в ємність мультиварки, встановлюємо режим «жарка» і обсмажуємо з додаванням олії кілька хвилин, разом півкільцями цибулі і часточками помідора.
  5.  Через 10 хвилин кладемо редьку, перець, моркву – кубиком, подрібнений часник і трохи обсмажуємо.
  6.  Наливаємо воду, кладемо картоплю – кубиками, заправляємо різними спеціями, перцем, подсаливаем і варимо до розм’якшення.
  7.  При подачі в порційне блюдо кладемо локшину, потім м’ясний соус, прикрашаємо кропом і петрушкою.

Лагман узбецький зі шпинатом

Складові:

  •  яловичина – трохи менше кілограма;
  •  зелена квасоля – 3 стручки;
  •  трохи томатної пасти;
  •  ріпчаста цибуля – 1 шт .;
  •  пару болгарських перцю;
  •  часник – 6 зубчиків;
  •  2 листки шпинату;
  •  трохи масла;
  •  запашний перець порошком, сіль – 30 г;
  •  локшина – 350 г.

Спосіб приготування:

  1.  Перець, цибулину ріжемо кубиком, часник – подрібнюємо ножем.
  2.  Яловичину нарізаємо товстими смужками, смажимо до коричневого кольору, додавши масло.
  3.  Вливаємо воду і трохи Томім.
  4.  Як тільки рідина випарується, кладемо цибулю, томатну пасту, обсмажуємо 7 хвилин.
  5.  Закладаємо солодкий перець, часник, смажимо кілька хвилин.
  6.  Кладемо квасоля, шпинат, порізаний дрібними шматочками, подсаливаем, перчимо, всипаємо приправу, розмішуємо, закриваємо кришкою і Томім 5 хвилин. Якщо рідина випаровується, можна підлити води.
  7.  Локшину відварюємо і перемішуємо з маслом.
  8.  На порційне блюдо викладаємо невеликий шар локшини, поверх м’ясної соус, потім знову локшину і соус. Посипаємо кропом, скроплюємо оцтовою кислотою, посипаємо лазой (гостра узбецька приправа).

Лагман узбецький – поради та хитрості

  •  Зелень: кінза, кріп, селера, пір’я зеленої цибулі, джусай, петрушка прикрасять і підкреслять смак лагмана по-узбецьки. Ви можете посипати нею готову страву або виставити на стіл в іншій тарілці, щоб кожен взяв потрібну йому кількість.
  •  Лагман узбецький буде смачний, якщо м’ясо і овочі томити якомога довше. Важливо, щоб вогонь був мінімальним, щоб ваджа не кипіла.
  •  Готуйте локшину не більш зазначеного часу, якщо вона розвариться, це негативно відіб’ється на смаку готового блюда.
  •  Подавайте лагман гарячим, особливо він смачний в свіжозвареного вигляді.

Лагман по узбецьки

Лагман це блюдо, яке прийшло до нас з середньої Азії, який приніс із собою цікаве поєднання спецій, м’яса і локшини. Багато господинь сперечаються про те, що являє собою лагман – суп або самостійне другу страву? Насправді все залежить від рецепта лагмана і способу його подачі. Лагман по узбецьки – це дуже смачний і ситний суп з локшини, м’яса і овочів, які дуже просто приготувати в домашніх умовах. Він стане чудовою альтернативою нашим традиційним супів і борщів.

Щоб приготувати «Лагман по узбецьки» вам знадобиться:

для приготування тіста:

  • яйця – 2 шт
  • борошно – 1 кг
  • вода – 2 склянки
  • сіль – 2 чайних ложки

для приготування підливи:

  • картопля – 3-4 шт.
  • м’ясо – 500 г
  • редька – 1 шт
  • цибуля – 3-4 шт
  • часник – 5-6 зубків
  • помідор – 3-4 шт
  • рослинне масло (або жир) для гасіння і пассірованія – 300 г
  • сіль, спеції за смаком
  • капуста – 300 г
  • перець болгарський – 2 шт

Як приготувати «Лагман по узбецьки»:

  1. Для справжнього узбецького лагмана необхідно використовувати тільки локшину домашнього приготування, тим більше, що зробити її зовсім нескладно. Замісити тісто і дайте йому постояти, накривши ємність з ним рушником. Читайте ще рецепти приготування лагмана з курки.
  2. Через 15 хвилин розкачайте тісто завтовшки кілька міліметрів. Після цього присипте його борошном і наріжте смужками шириною в 5 мм.
  3. Зваріть локшину у воді, в яку додана сіль. Після цього вийміть локшину з води, акуратно промийте холодною водою і залиште в друшляку, щоб вода стекла.
    Поки локшина підсихає, приступаємо до приготування підливи. Режим картопля невеликими кубиками, м’ясо і сало – скибочками, цибулю кільцями, помідори, перець, морква і редьку – соломкою, дрібно нарізаємо перець і шаткуємо капусту. У маслі або розтопленому жирі пасеруємо цибулю, після нього додається м’ясо і трохи обсмажують.
  4. Після м’яса обсмажуємо окремо овочі – помідори, морква, часник і болгарський перець. Після цього додаємо до овочів м’ясо, прожарюємо його, постійно помішуючи, потім додаємо воду.
  5. Коли вода закипить, додаємо спеції і солимо. Останніми в блюдо кладемо редьку і капусту, тушкуємо їх до готовності на повільному вогні, до цього часу інші складові вже повинні приготуватися. Необхідно стежити за тим, щоб бульйон НЕ википала. Якщо його залишиться занадто мало, додаємо трохи води.
  6. Коли підлива буде готова, знову поливаємо окропом локшину, а потім викладаємо її на блюдо, а підливою поливаємо зверху. Блюдо готове!