Манна каша для грудничка: коли можна давати, як зварити, рецепти

У перші місяці життя немовля отримує необхідні корисні речовини з материнського молока. У міру зростання потреби в поживних речовинах збільшуються – потрібно знайомити малюка з дорослою смачною і корисною їжею. Після 6 місяців можна поступово вводити відварні крупи. Сьогодні педіатри спростовують необхідність манної каші для дітей раннього віку та що цей, раніше популярний продукт, повинен поповнювати раціон малюка.

Манна каша для грудничка

Коли можна давати манку малюкові, питання актуальне для відбулися батьків. Формування ШКТ крихти першого року життя не завершено остаточно, тому поспішати з введенням цієї «важкої» для шлунка крупи не варто. З якого віку застосовувати крупу залежить від наявності непереносимості на глютен у дитини. Кращий час знайомства – 10 місяців за умови відсутності схильності до алергічних реакцій. Якщо ж у малюка спостерігаються негативні прояви краще відкласти знайомство до 1 року.

Манна крупа містить глютен – рослинний білок. Він часто викликає алергію у дітей або індивідуальну непереносимість. Вживання провокує розлади шлунково-кишкового тракту і висипання на тілі.

Навіть якщо карапуз добре сприйме крупу, не можна зловживати з її кількістю в меню. Одного – двох разів на тиждень буде достатньо.

В якості першого прикорму краще віддати перевагу рідкої манки на воді. Після року можливе застосування коров’ячого молока. При цьому рекомендоване співвідношення води і молока повинно бути 1: 1, допускається застосовувати козяче молоко. У більш старшому віці можливо робити каші на основі незбираного молока.

Знайомство з новою кашею, як і іншими новими продуктами прикорму, традиційно починають з половинки чайної ложки. Поступово збільшуючи порцію до 150 г на добу для однорічної дитини.

При цьому дотримуються також і інші принципи введення прикорму: відстеження можливої ??негативної реакції, ведення харчового щоденника, принцип використання нового продукту в першій половині дня. Новий прикорм вводять тільки якщо дитина здорова.

Обов’язково чергуйте манку з іншими видами каш. Тільки після того, як дитині виповниться 3 роки, манку можна давати частіше, адже малюк стає активніше і подвижней, йому потрібно більше енергії і поживних речовин.

Корисні властивості і недоліки

Манна січка – продукт переробки пшениці. З її походженням і пов’язаний склад продукту і властивості. Манка багата на вітамін E, PP і групи B. Також в ній містяться необхідні зростаючому організму мінеральні речовини – кальцій, фосфор, магній, залізо і ін., Білок і крохмаль. Кількість жиру становить всього 1% від загальної маси. Завдяки такому складу блюдо виходить ситним і легко засвоюється. Його користь неоціненна для людей із захворюваннями нирок, травного тракту і в післяопераційний період.

Цей вид крупи дуже сильно набухає, і дає відчуття ситості надовго, що робить ідеальним рішенням для нічного годування, коли малюк часто прокидається від голоду.

До числа істотних переваг крупи, не можна не віднести простоту кулінарної обробки: швидко готується, не вимагає додаткового подрібнення при введенні в харчування крихти. Крім того, вона недорога, має високі смакові якості – це улюблені ласощі багатьох малюків.

Поряд з позитивними якостями січка має і низку недоліків. До негативних властивостей відносять вміст у складі крупи:

  • глютену – високоалергенні компонент;
  • фітину – речовина, що сповільнює процес засвоєння кальцію, заліза і вітаміну D;
  • клейковини, що містить білок гліадин – компонент, що негативно позначається на роботі ворсинок товстого кишечника.

Низький вміст в крупі солей заліза, міді, кальцію, білків і клітковини при частому використанні в харчуванні дитини сприяє виникненню рахіту, анемії.

Відомий лікар Комаровський підкреслює, що здоровий 10-місячний малюк може раз в день їсти манну кашу. Чутки про шкідливість цього продукту продиктовані комерційними міркуваннями. Головне – ввести блюдо в потрібний час, коли організм дитини готовий до такого навантаження.

У певних випадках недоліком є ??висока калорійність страви з-за високого вмісту крохмалю. Його не рекомендують дітям з надлишковою вагою.

Як приготувати смачну кашу

Щоб манка сподобалася карапузові, важливо зварити страву смачно. Для цього молодій мамі важливо дотримуватися кількох простих рекомендацій:

  • Щоб каша вийшла однорідної консистенції – без грудочок, попередньо треба розмішати крупу в невеликій кількості води. Довівши використовувану рідину (воду або молоко) в каструлі до кипіння, слід потихеньку влити рідину з розведеною крупою. Помішувати суміш необхідно регулярно до закінчення варіння.
  • Використовуючи мультиварку, слід спочатку всипати крупу, залити її молоком або водою, додати масло (якщо малюк вже пробував цей продукт), використовуючи програми «Мультіповар», «Молочна каша», «Рис». Якщо встановлювати параметри вручну – 90 градусів і 20 хвилин.
  • Якщо мама годує дитину з пляшечки, манка повинна бути рідкою, щоб малюкові було зручно смоктати її через соску. У випадку з дітьми старшого віку, які навчаються тримати ложку, потрібно густа консистенція.
  • На цілісному молоці варити манку не рекомендується до року, т. К. Білок коров’ячого молока в організмі крихти ще не засвоюється. Краще розбавляти його водою.
  • Манна каша для дитини у віці до 1 року готується без використання солі, цукру.
  • Урізноманітнити меню крихти і зробити манку смачною і більш корисною можна включаючи в блюдо різні добавки. Діткам подобається поєднання манки з бананом або яблуком. Якщо немовля страждає запорами, можна ввести сухофрукти. Дозволяється використання вершкового масла (не більше 6 г до одного року).
  • Не можна вводити в блюдо продукти, здатні викликати алергію у малюка: мед, шоколад, горіхи, ягоди і фрукти червоного кольору (полуниця, малина, смородина).
  • У манну кашу можна сміливо додавати м’ясне пюре. Дозволяється курка, індичка, кролик. Важливо, щоб паштет вийшов гомогенним, без волокон і грудок. Можна використовувати спеціальні м’ясні заготовки з відділів дитячого харчування.

рецепти

Існує багато різних рецептів приготування манки. Вибрати потрібний, можна в залежності від того, зі скількох місяців мама вирішила знайомити годувати дитину кашею. Однорічний малюк обов’язково оцінить блюдо з додаванням фруктів і молока.

Манна каша з бананом

Для смачного і поживного страви будуть потрібні наступні інгредієнти:

  • 100 г манки;
  • 500 мл води;
  • 1 банан;
  • сіль і цукор за смаком.
  1. Наливаємо воду в каструлю, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння.
  2. Помішуючи, вводимо крупу в киплячу рідину.
  3. Варимо близько 2 хвилин.
  4. Відключаємо вогонь, вкутуємо каструлю рушником на 10 хвилин.
  5. Чистимо банан і подрібнюємо блендером.
  6. Готове фруктове пюре вводимо в манну кашу, охолодити, подавати на пробу малюкові.

Класична на молоці

Коли малюк буде готовий їсти кашу, приготовану на молоці, можна використовувати наступний рецепт:

  • 1 ст. л. крупи;
  • 0,5 склянки води;
  • 1 ст. молока;
  • 1 ч. Л. цукру.
  1. Просіваємо крупу.
  2. Доводимо воду до кипіння, вводимо в неї крупу, розведену в невеликій кількості води.
  3. Варити до готовності 10-15 хвилин.
  4. Додати молоко і цукор, довести до кипіння, остудити і подавати до столу.

Манна каша з пляшечки

Якщо манку даєте малюку перший раз краще використовувати рецепт страви рідкої консистенції. Для цього будуть потрібні наступні компоненти:

  • 2 ч. Л. крупи;
  • 0,5 склянки води.
  1. Крупу просіюємо.
  2. Ставимо воду на вогонь, доводимо до кипіння.
  3. Помішуючи, вводимо манку, розведену у воді.
  4. Варимо 10-15 хвилин.
  5. Даємо настоятися ще 5-10 хвилин.

Манку можна назвати найкориснішою крупою. Однак, не варто позбавляти дитину улюблених ласощів. Важливо використовувати кашу в розумній кількості в раціоні немовляти. Вона принесе певну користь і масу позитивних емоцій, якщо ввести її в раціон малюка в дозволеному віці, коли його шлунок і кишечник здатні впоратися з даним видом крупи. Глютен часто викликає алергію, тому перед тим, як дати дитині новий вид каші, порадьтеся з педіатром.