Пісний борщ. Рецепт приготування

Зміст сторінки:

  1. Найпростіший пісний борщ
  2. Пісний український борщ з грибами
  3. Пісний борщ з кількою або бичками

Сьогодні у нас на порядку денному – пісний борщ. Якщо правильно його приготувати і вкласти в цю справу всю душу, то вийде чудова ситне перша страва. Пісний борщ має різні рецепти приготування. І тут багато що залежить від інгредієнтів, які беруть в ньому участь.

Буває пісний борщ з рибою, грибами, квасолею. Всі вони гарні по своєму і відповідають різноманітності наших з вами смаків.

Не знаю як для кого, а особисто для мене перше місце серед них, безсумнівно, займає пісний борщ з квасолею. Саме його рецепт я і хочу представити сьогодні на ваш суд.

Можу з упевненістю заявити, що приготування перших страв не така проста справа як може здатися на перший погляд. І воно вимагає дотримання певної послідовності готування. Несвоєчасно вкладений овоч може істотно відіб’ється на отриманні остаточного результату. Тому будемо діяти, так би мовити, строго по інструкції. Читайте ще: Борщ з буряком. Як приготувати.

Підготуємо необхідні для пісного борщу

СКЛАДОВІ

  • Вода очищена – 1-1,3 літра
  • Квасоля – 100 грам
  • Капуста білокачанна – 100 грам
  • Картопля – 2 штуки (невеликий)
  • Морква – 1 коренеплід (середніх розмірів)
  • Буряк – одна невелика
  • Томатний сік (домашня заправка) – за смаком
  • Рослинна олія – ??2-3 столові ложки
  • Лавровий лист – 1-2 листочка
  • Запашний перець – 3-4 горошини
  • Мелений гіркий перець – за смаком
  • Сіль і цукор – за смаком

ПІСНИЙ БОРЩ – Спосіб приготування

Так як ми будемо готувати пісний борщ з квасолею то вона, і стане першим об’єктом нашої уваги. Якщо ви задумали готування першої страви на завтра, то вже сьогодні з вечора можна залити квасолю водою і залишити на всю ніч. Для того щоб потім вона швидше зварилася.

Якщо ж з якихось причин ви не змогли цього зробити, засмучуватися не варто. Промийте квасоля, і затока невеликою кількістю холодної води ставте на вогонь. У міру кипіння (на невеликому вогні) поступово періодично підливайте холодну воду. Таким чином, теж можна прискорити її приготування.

І поки квасоля в пісний борщ доходить до потрібної кондиції, займемося підготовкою інших інгредієнтів. Почистимо і наріжемо невеликими кубиками картоплю. Лук наріжемо дуже дрібно, а морква (попередньо очистивши від верхньої шкірки) натерти на крупній тертці.

Якщо ви віддаєте перевагу бачити в пісному борщі морква побільше, тоді, будь ласка, наріжте її соломкою. Особисто я не люблю в приготуванні перших страв використовувати крупно нарізані овочі, (хіба тільки для прикраси супів) тому зазвичай використовую терку.

Далі у нас на черзі капуста. Намагаємося нарізати її тоненькими смужками.

Не забуваємо заглядати в каструльку і підливати воду до квасолі. Звичайно, її загальний обсяг не повинен перевищити зазначеного в рецепті пісного борщу кількості.

Приблизно протягом години наша квасоля буде готова (терміни ще залежать від її сорту).

Після попередньої підготовки ми, нарешті, підійшли до питання як приготувати пісний борщ.

До вже звареної квасолі додаємо в каструльку картопля і половину подрібненого лука.

Закриваємо кришечку і залишаємо варитися. А самі займаємося пасеровку моркви і решти лука. Відправляємо їх на розігріту сковорідку з невеликою кількістю (пару столових ложок) рослинного масла.

Зажарювати цибулю в пісний борщ не варто, нам потрібна легка пасеровку, тому потрібно простежити за цим процесом і вчасно зняти з вогню.

Тут же відправляємо наші овочі в каструльку.

Далі готуємо буряк. Для чого чистимо її, споліскуємо під водою і подрібнюємо за допомогою все тієї ж терки.

Так само як морква і цибуля піддаємо її пассировку. Якщо буряк попалася не солодке, присипаємо її сахарком. Від цього наш пісний борщ з квасолею тільки виграє.

Відправляємо і її в каструльку.

Даємо прокипіти буквально пару хвилин і додаємо капустку, лавровий лист і запашний перець. Солимо і перчимо до смаку.

Знову даємо вмісту каструльки закипіти. І тут є невелике уточнення: якщо ви любите капустку щоб вона була не жорсткою, то дайте їй прокипіти без томату пару хвилин, а якщо навпаки тоді практично після закипання додайте кислоту.

Я використовую власну томатну заготовку з болгарським перцем і зеленню. Якщо у вас такої немає можна взяти томатну пасту або сік. Пасту попередньо злегка розведіть бульйоном. Додавайте її в пісний борщ потроху і пробуйте на смак.

Після того як ви переконаєтеся, що приготоване перша страва відповідає вашим смаком вогонь вимикаємо, каструльку накриваємо кришкою і залишаємо настоятися.

Ну, ось я і розповіла вам як приготувати пісний борщ з квасолею. Залишається тільки розлити його по тарілочках, приправити зеленим цибулею і насолодитися смаком. Приєднуйтесь!

Найпростіший пісний борщ

Продукти на 3 л борщу:

  1. Капуста – 0,5 вилочка;
  2. Буряк – 1 середня;
  3. Морква – 1 велика;
  4. Цибуля – 1 великий;
  5. Картопля 2 штуки;
  6. Томат-паста;
  7. зелень;
  8. Масло рослинне;
  9. 1 ложка борошна.

Приготування пісного борщу

Борщ без м’яса готується дуже швидко і просто, засікайте час – через 0,5 години все буде готово! Поставте каструлю з водою на вогонь, нехай закипає. Тим часом наріжте дрібно цибулю, натріть моркву і буряк, наріжте картоплю кубиком.

Поки вода закипає, в сковороду налийте 3 ложки масла без запаху – рослинної рафінованої. Відведіть туди весь цибулю і моркву, а також половину буряка. Обсмажуйте до рум’яності.

Тим часом в киплячу воду відправте нарізну картоплю і залишилася буряк.

Увага: буряк обов’язково потрібно класти тільки в киплячу воду, інакше вона відразу потемніє!
Поки картопля і буряк варяться, у вас вже дозріває засмажкою. Додайте в неї томат, хвилинку ще перемішайте і обсмажте, потім додайте 1 ложку з гіркою борошна – вона додасть густоту і ситність блюда. Теж злегка обсмажте і вимкніть сковороду. Зажарка готова, нехай трохи зачекає. Читайте ще: Холодний борщ. Як приготувати.

Поки наріжте капусту і зелень. Як тільки картопля стане м’якою, тут же відправляйте в каструлю зажарку, капусту, зелень, посоліть, додайте свої спеції, які подобаються. Виручає в пост приправа «10 овочів», не часто, але іноді я її застосовую, дуже смак насичує, спробуйте.

Тепер нехай борщ покипить хвилин 5-10 (дивлячись, яку ви любите капусту, якщо м’яку – то довше, якщо твердоватим хрустку, то й кількох хвилин вистачить).
Потім дайте борщу настоятися з півгодини.

Потім розливайте по тарілках, діставайте часник і гірчицю, хлібець, і можна обідати, смачного!

Пісний український борщ з грибами

Наливаємо воду в ту каструлю, де зібралися борщ варити. У мене це 5-літрова каструля. На неї я беру штук 5 картоплин, мою, чищу, ріжу на невеликий кубик (терпіти не можу, коли в тарілці велика картопля і її треба колупати і ламати ложкою). Тому кришу її дрібно – щоб зачерпнув разом з рідиною і відразу в рот відправив.

Далі беру один середнього розміру бурячок, мою, чищу, натираю на крупній тертці.

Те ж саме роблю з однієї великої морквиною. Потім беру штуки три цибулини, нарізаю кубиком (дрібним).

Полкіллограмма свіжих печериць очищаю від пленочки, мою і нарізаю тонкими пластинками або брусочками. Як вам більше подобається.

На розпечену сковороду відправляю спочатку цибулю, коли він трохи підрум’яниться, зверху моркву, потім половину від потертого Бурячка. Все це обсмажую до золотистого кольору, в кінці додаю 2 повні по вінця ложки томату, ще трохи обсмажують і в кінці додаю 2 ложки борошна. Це важливо – борошно дає таку собі ситність і насиченість смаку борщу. Все ще трохи обсмажити і знімайте сковороду з вогню.

Тим часом у вас вода в каструлі закипіла, ви відправили туди картоплю, половину натертого буряка (обов’язково вода повинна закипіти, перш ніж кидати буряк, інакше вона почорніє).
Звільнили сковороду і поставили на неї смажитися грибочки. Обсмажили красиво до золотистого кольору (я думаю, зрозуміло, що на сковороду потрібно попередньо масла трохи налити? А то всякі кадри бувають.)

Коли у вас готові гриби, ви відправляєте їх в каструлю, туди ж обсмажені овочі і дивіться, скільки ще місця у вас в каструлі залишається. Виходячи з цього шінкуете капусту. Я зазвичай наріжу трохи, закину – дивлюся, якщо ще можна додати і дорізала. Борщ роблю дуже густий, щоб ополоник практично стояв – якщо ви такий густий не подобаються, робіть на свій смак, але на мою думку, так борщ куди смачніше виходить.

Капусту потрібно додавати вже в самому кінці варіння, щоб закипіла, і через дві хвилини вимкнути. Так, всі продукти у нас в каструлі, починаємо борщ доводити до смаку. Солимо, додаємо зелень (я зазвичай нарізаю петрушку, кріп і кінзу). Якщо немає свіжої – піде і сушена. Далі я додаю трохи меленого коріандру, кореня імбиру або просто Хмелі-сунелі і 2 лаврових листки.

Пару хвилин все це покипит, щоб всі спеції і сіль рівномірно розподілилися, пробую на смак, і якщо все влаштовує, вимикаю плиту і залишаю борщ настоюватися під кришкою не менше півгодини. За цей час всі складові між собою гарненько подружаться, просочаться соками один одного і наш пісний український борщ з грибами буде готовий до вживання!

Пісний борщ з кількою або бичками

Ну, це як варіант першого борщу з грибами, тільки замість грибів додаємо з баночки консервовану рибу – це може бути кілька чи бички, або яка інша риба в томаті. Тому ми томат вже не додаємо при обсмажуванні овочів, як я описувала в верхньому варіанті. Рибу додаєте в кінці, разом з капустою, і все інше так само – додали сіль і спеції, спробували, наполягли і нагодували домочадців.

Борщ український рецепт з квасолею

З квасолею я борщ дуже поважаю, вона дає насиченість пісного борщу, смак і густоту. Можна взяти білу цукрову квасолю, можна червону – я її більше люблю за насичений смак і колір. На ніч бажано замочити квасолю, щоб вона швидше на наступний день варилася. Воду після замочування потрібно злити і варити потім у свіжій воді.

Все так же робимо, як у варіанті з грибами, тільки тут спочатку варитися квасолю до м’якості, потім закладаєте половину буряка (друга половина у нас йде на зажарку, якщо ви пам’ятаєте) і картоплю, і варіть. Коли картопля буде готова, додаєте пережарені овочі, потім капусту, соліть і додаєте зелень і спеції на свій смак.

Пісний борщ з сочевицею або горохом

Ще я люблю і часто готую в пост борщ з сочевицею і навіть з горохом. Вам це здається дивним? А ви спробуйте, це дуже смачно, смію вас запевнити. Крім того, що сочевиця дуже корисна (навіть з такою грізною хворобою як рак може боротися), так вона ще й дуже смачна і дає страві насиченість і такий темний красивий колір. Я ще часто варю суп з сочевиці, який мене навчила готувати сестра, яка живе в Греції – факес. Мої домочадці його обожнюють, я його частенько і без посади готую, смак яскравий, насичений, мої завжди задоволені і тріскаються повним ходом.

Отже готуємо борщ так само, як і перший, з грибами, тільки замість грибів у нас буде сочевиця (або ж горох, теж, до речі, смачно).

Сочевицю і горох, якщо він половинками, я не замочую, він і так добре і швидко вариться. Тому, спочатку варю сочевицю, а коли вона буде вже майже готова, починаю закладати картоплю, буряк. Коли картопля буде готова – зажарку, зелень і спеції.
Це я описала, як в зимові пости я готую борщ. Влітку ж замість томату я використовую свіжі помідори і солодкий болгарський перець, борщ виходить таким літньо-весняним, зовсім з іншим смаком.