Сметанник рецепт класичний простий пиріг з фото

Порцій: 4
Час приготування:
40 хвилин

Рецепт класичного сметанника простий. На смак цей простий пиріг виходить дуже ніжним. Адже основою для коржа і крему смачної випічки є домашня сметана. За смаком і зовнішнім виглядом сметанник нагадує бісквіт, просочений кремом. Готувати такі ласощі швидко і просто і продукти для класичного сметанника завжди знайдуться під рукою на будь-якій кухні. Обов’язково запишіть цей простий рецепт класичного пирога сметанник.

Необхідні інгредієнти:

  • сметана домашня – 250 г;
  • борошно пшеничне – 300 г;
  • цукор – 200 г;
  • курячі яйця – 2 шт .;
  • розпушувач – 5 г;
  • ванільний цукор – 10 г;
  • сіль – 0.5 ч. л .;
  • для крему: сметана домашня – 300 г;
  • ванілін – 1 пакетик;
  • цукор – 125 г.

Класичний рецепт приготування сметанника:

Готуємо тісто для сметанника без дріжджів
Спочатку потрібно приготувати сметанне тісто для коржа. У невелику глибоку миску викласти вказану кількість сметани, а слідом за нею – яйця.
Додати цукор. У класичному рецепті пирога сметанник використовується простий тонкий стакан сипучого продукту, але можна покласти менше цукру або більше, в залежності від уподобань домочадців.
Суміш з цукру яєць і сметани ретельно розмішати. Додати ванільний цукор разом з розпушувачем.

Якщо розпушувача немає вдома, то можна спокійно замінити його содою, гашеного столовим оцтом.

Додати солі, щоб пиріг на сметані не вийшов надто, солодким. Ретельно перешкодити приготоване сметанне тісто, щоб все сипучі інгредієнти в ньому розчинилися.
Борошно просіяти, бажано 2 рази, і поступово ввести в тісто для сметанника. Як тільки тісто на сметані при вимішування стане більш пружним, можна зупинитися, воно готове до випікання. За консистенцією тісто має бути рідким як домашня сметана.

Печемо смачний ніжний сметанник
Розігріти духовку, форму для випікання щедро змастити вершковим або соняшниковою олією. Якщо ж не бажаєте бруднитися, то можна просто застелити пекарської папером.
Тісто викласти в форму, рівномірно розподілити по поверхні, поставити в духовку нагріту до 200 С на 20-25 хвилин. Готовність коржа на сметані перевірити за допомогою зубочистки. Якщо до неї не прилипло тісто, значить корж на сметані для пирога готовий.
Під час готування коржа необхідно встигнути приготувати повітряний крем на основі сметани. Для сметанного крему знадобитися жирна домашня сметана, що б крем був ніжніше.

Крем для сметанника

Готувати крем для сметанника просто. Сметану, цукор і ванілін з’єднати в одній тарілці, збити блендером до повного розчинення шматочків цукру. Накрити тарілкою і відправити в холодильник. Такий крем зберігати максимум 24 години.
Приготований корж вийняти з духовки, нехай постоїть, трохи охолоне. Перевернути догори дном корж для сметанника і розділити його навпіл щільною ниткою. Якщо розрізати корж гарячим, то він втратить форму.

Якщо пиріг сметанник готуватися для гостей, можна зробити його презентабельним, зрізавши з боків нерівні шматочки.

Утворені цілих два коржа щедро полити кремом на сметані, укласти так, щоб верхня частина коржа була внизу, а нижня – вгорі. Таким чином, готовий класичний сметанник буде абсолютно рівним, без опуклостей.
Не варто шкодувати крем, адже перебуваючи, тривалий час в холодильнику, він застигає, а значить, він оживляти коржі і не забруднить тарілку.

Пиріг сметанник за класичним рецептом готовий, але повинен мінімум 2 години постояти в холодильнику. Тоді він буде ще смачніше. Перед подачею на солодкий стіл прикрасити на свій розсуд. Наприклад, меленими волоськими горіхами або какао порошком.
Тепер ви знаєте найпростіший рецепт класичного сметанника і можете радувати своїх рідних і близьких смачним і ніжним пирогом кожен день!
Бажаємо приємного апетиту!

Дивіться відео: пиріг на сметані на швидку руку