Тріска дітям: філе, суп, котлети – як приготувати?


В якості першого рибного прикорму можна використовувати тріску. Даний продукт володіє численними корисними властивостями. З нього можна приготувати суп, котлети та інші смачні страви в мультиварці або звичним способом – в каструльці. Скільки давати дитині риби, і які використовувати рецепти – залежить від багатьох факторів.

Що це за риба?

тріска атлантична

Тріска – це морська риба, яка відноситься до сімейства тріскових. Тривалість її життя може становити 25 років. За цей час вона досягає величезних розмірів – близько 1,8 м. В основному виловлюють рибу, вік якої 3-10 років, а вага – 0,3-4 кг. Її спинка забарвлена ??в зеленуватий колір і на ній розміщуються три щільних плавника. Черевце світле, а на підборідді є м’ясистий вус.

У їжу вживають як ніжне м’ясо, так і печінку. Така риба не пристосована до тривалих перевезень. Тому її заморожують або засолюють. Печінка потрапляє до кінцевого споживача у вигляді консервів. Для приготування тріски для дітей до року і старше можна використовувати будь-які рецепти, де її потрібно варити, запікати, тушкувати в мультиварці або звичайній каструлі.

поживна цінність

філе тріски

Філе такої морської риби містить близько 20% білків (печінка тільки 5%), а їх засвоюваність в кілька разів вище, ніж в м’ясі тваринного походження. Скільки міститься калорій в рибі? Чи не більше 80 ккал, що дозволяє її включити до складу дієтичного харчування. Але потрібно враховувати, що печінка тріски містить багато жирів. Її калорійність становить близько 613 ккал. Незважаючи на це така печінка містить багато вітамінів (А, В, С, Д), мікро і макроелементів (кальцій, фосфор, залізо та інші), ненасичених кислот.

Філе також має унікальний склад:

    • вітаміни – А, група В, С, Н, Е, РР;
    • мінерали – калій, фосфор, цинк, фтор і інші;
    • ненасичені жирні кислоти;
    • зола;
    • холестерин.

Тріска – користь і шкода

Користь від продукту

Якщо регулярно готувати з філе такої риби котлети, суп, варити або тушкувати його в мультиварці або іншим способом, можна досягти таких результатів:

Склад і калорійність тріски

    • вдається нормалізувати вагу, оскільки цей продукт містить мінімальну кількість калорій;
    • поліпшується робота травної системи;
    • підвищується активність головного мозку;
    • активуються процеси кровотворення;
    • поліпшується стан шкіри, нігтів, волосся;
    • зміцнюється серцевий м’яз;
    • запобігає розвитку рахіту.

Протипоказання до вживання

Печінка тріски дітям протипоказана

Будь-які рецепти, де використовується філе такої морської риби, потрібно використовувати з обережністю для дітей або дорослих, які страждають від каменів у нирках або жовчному міхурі. Незалежно від того, скільки риби з’їсть хвора людина, його стан може значно погіршитися.

Також потрібно враховувати, що дане філе може накопичувати невелику кількість ртуті і миш’яку. Щоб цьому запобігти, коштувати купувати рибу, яку виловили біля берегів Аляски.

Печінка тріски потрібно повністю виключити з раціону дітей, вагітних жінок і людей з підвищеним тиском. Вона містить багато жиру і консервантів, які чинять негативний вплив на організм. Печінка рекомендують вживати в невеликій кількості і тільки в першій половині дня. Варто купувати консерви, де використовується якісна сировина. Від того скільки вони містять консервантів, безпосередньо залежить їх користь.

Печінка тріски

З якого віку дають цей продукт?

Кращий спосіб приготувати тріску дітям – відварити
Деякі рецепти з тріски можна використовувати для дітей до року. Скільки давати риби перший раз, залежить від схильності дитини до алергії. Якщо він добре переносив інші прикорм, рекомендується почати з 0,5 ч. Л. в 9-10 місяців. Дітям до року дають суп, парні котлети, відварене філе. Надалі можна приготувати дитині більш складні страви – запіканки, муси, пироги.

Дітям до року будь-яку рибу рекомендують попередньо варити, але ні в якому разі не смажити. Добова норма для дитини становить близько 50-70 м В раціоні малюка до року цей продукт може бути присутнім не частіше 2-3 разів на тиждень. Якщо в дитини спостерігається схильність до алергії, скільки давати йому риби – вирішуйте самі. Фахівці рекомендують обмежитися 1 порцією в тиждень.

Мистецтво оброблення – Тріска

Як готувати рибу?

Дитині до року або старше найкраще приготувати смачні, але легкі страви. Наприклад, котлети на пару, суп, пюре. Всі рецепти повинні ґрунтуватися на принципах здорового харчування.

Рибні котлети з тріски

    • Рибні котлети. В якості інгредієнтів використовують свіже філе, жовток, трохи цибулі, солі, перцю і манної крупи. Сформовані котлети необхідно обваляти в панірувальних сухарях. Їх рекомендують готувати в мультиварці з мінімальною кількістю масла. Найкраще давати таку страву вже після року.
    • Рибний суп. Потрібно зварити легкий овочевий бульйон з лука, моркви і картоплі. Щоб отримати саме рибний суп, необхідно додати фрикадельки з тріски. Для їх приготування змішують фарш з риби, розмочений в молоці хліб, жовток, спеціі.Суп слід варити на повільному вогні протягом 15 хвилин в мультиварці або в звичайній каструлі.
      Тріска, запечена з яйцем
    • Запечена риба. Такий продукт рекомендують не тільки варити, а й запікати. Для цього цільні шматочки підсолюють, укладають на овочеву подушку з лука і помідорів.
    • Рецепти для найменших. В якості першого рибного прикорму найкраще використовувати це блюдо. Шматочок риби потрібно варити в мультиварці або каструльці в злегка підсоленій воді з цибулею до готовності. Потім отриману суміш пропускають через м’ясорубку і додають сир, трохи вершків. Таке пюре потрібно варити в мультиварці ще 2-3 хвилини і приправляти вершковим маслом.

Дані рецепти повністю підійдуть малюкам. Смажені рибні котлети не рекомендується давати як мінімум до 3 років.

Відео: Тріска під білим маринадом