Як готувати морс з яблук, рецепт приготування

Як і компот, морс – традиційний напій в російській кухні, володіє освіжаючими і тонізуючими властивостями. Його компонентами можуть бути найцінніші для людського здоров’я ягоди або фрукти, внаслідок чого його користь для організму незаперечна. З цієї статті ви дізнаєтеся, як готувати морс з яблук, рецепт приготування якого зовсім нескладний. Але перш ніж приступити до його приготування, давайте дізнаємося, чим відрізняється морс від компоту.

Чим відрізняється морс від компоту

У чому різниця між цими двома напоями, знають далеко не всі. Чим же відрізняються ці схожі між собою напої?

  • Морс готують з води і соку або пюре фруктів або ягід, тоді як фруктовий компот вариться з цільних, що не перероблених плодів або їх шматочків.
  • Компот готується виключно способом варення, тоді як морс зробити можна двома способами: як застосовуючи варіння, так і шляхом змішування води з фруктовим або ягідним соком або ж пюре.
  • Технологією приготування. Традиційно морс готується так: перш за все фрукти або ягоди переробляються в сік, потім їх макуха проваривается і цей відвар змішується зі свіжим соком. А компот робиться шляхом варіння цілих або порізаних на шматки фруктів і (або) ягід у воді. Внаслідок цього можна зробити висновок, що морс набагато корисніше компоту, так як при такій обробці дарів природи в них зберігається максимум вітамінів.
  • На відміну від компоту, морс вживають охолодженим, так як він вважається прохолодним напоєм.

Ось, мабуть, і вся різниця між цими двома напоями.

Ну а що спільного між ними? Перш за все це:

  • їх чудові смаки;
  • натуральність;
  • різноманітність сировини в якості інгредієнтів: при їх приготуванні можна використовувати як будь-які ягоди, так і найрізноманітніші фрукти;
  • простота їх приготування;
  • відмінні властивості втамування спраги.

Основні правила приготування напою

Як готувати морс, щоб він був максимально корисним і смачним? Для цього потрібно при його приготуванні дотримуватися загальних правил. Оскільки вони зовсім не складні, то зробити такий напій не складе ніяких труднощів навіть зовсім недосвідченою господині. Отже:

  • додавайте в яблучний морс інші ягоди або фрукти (особливо смачним виходить напій з яблук і журавлини, а також з яблук і шипшини;
  • використовуючи замість цукру мед, ви зробите напій набагато корисніше;
  • якщо у вас вийшов сильно концентрований морс, його можна розбавити кип’яченою охолодженою водою;
  • в будь-який готовий морс можна додати подрібнену цедру цитрусових, а також часточку апельсина або лимона;
  • подавати напій слід охолодженим з додаванням колотого льоду.

Як готувати морс з яблук, рецепт з фото

Морс з яблук, зроблений по нижческазаного рецептом, володіє чудовими детокс-властивостями. Він не тільки чудово впорається з угамуванням спраги, але і очистить ваш організм від накопичених в ньому непотрібних і шкідливих речовин. При цьому калорійність однієї порції цього напою зовсім невелика – 70 кКал, тому він стане відмінним доповненням до вашої дієті. А якщо ще врахувати властивість цього напою ефективно очищати організм, морс з яблук прискорить процес позбавлення від зайвих кілограмів.

Інгредієнти для приготування морсу:

  • 150 грам яблук (краще кислих);
  • столова ложка натурального меду;
  • 0,5 л. очищеної води;
  • мелена кориця – до смаку;
  • корінь імбиру – 0,5 см;
  • 2 кружечка лимона.
    Кількість інгредієнтів розраховане на 4 порції по 280 мілілітрів кожна.
    Процес приготування:

З яблук вичавіть сік за допомогою соковижималки, або перетворите їх блендером в пюре, додавши при цьому трохи води. Якщо використовувати яблучне пюре, детокс-напій буде з м’якоттю. До яблук, коли будете добувати з них сік або дрібнити блендером, додайте корінь імбиру.

Підігрійте 200 мл очищеної води і розчиніть в ній мед.

Змішайте воду, що залишилася, а також воду з медом і яблучний сік. Додайте корицю і охолодіть.

До столу подавайте з льодом, прикрасивши келихи кружечками лимона.

Відео-рецепт цього чудового напою з яблук для вас:

Рецепт яблучно-журавлинного морсу

Морс з журавлини і яблук стане подвійно корисніше для вашого здоров’я, а його смак вразить своєю багатогранністю.

Отже, компоненти цього чудового напою:

  • яблука – половина кілограма;
  • журавлина – 200 грамів;
  • вода – 1 двохсотграмовий стакан;
  • цукор-пісок – 4 ст. ложки;
  • ванілін – на кінчику ножа.

Як приготувати клюквенно-яблучний морс:

  1. Яблука необхідно добре помити, очистити від шкірки і подрібнити, використовуючи терку, потім вичавити з них сік.
  2. У вийшов сік додати половину зазначеного в рецепті кількості цукру, тобто 2 ст. ложки, і закип’ятити суміш.
  3. Процідити сік, використовуючи для цих цілей марлю або сито і дати йому відстоятися.
  4. Потім, намагаючись не збовтати осад на дні ємності з соком, перелити його в інший посуд.
  5. Таким же чином вчинити і з соком журавлини.
  6. Після цього змішати яблучний та журавлиний соки, додати до них заздалегідь кип’ячену й охолоджену воду, а також цукор, що залишився і ванілін.

Перед подачею яблучно-журавлинний морс не забудьте охолодити.

Все, смачний і корисний напій готовий!

Як робити морс з яблук і шипшини

Всі знають про користь шипшини, який є природним антиоксидантом і містить в складі більше вітаміну С, ніж лимони і чорна смородина. Морс, приготований з яблук і плодів шипшини, принесе неоціненну користь організму, позитивно впливаючи на його загальний стан.

Компоненти напою:

  • шипшина – 100 грамів;
  • яблука (кислі) – половина кілограма;
  • натуральний мед – 100 грамів;
  • вода – 1 літр;
  • апельсинова або лимонна цедра;
  • сік з лимона – на ваш смак.

Щоб приготувати напій за цим рецептом, для початку потрібно помити яблука, потім очистити їх від шкірки і дрібно порізати, а шипшина подрібнити, використовуючи качалку або толкушку для картоплі (плоди шипшини в подрібненому вигляді віддадуть напою набагато більше корисних речовин, ніж цілі).

Потім слід залити яблука і шипшину звичайною водою і дати суміші закипіти. Після цього процідити відвар, охолодити його і додати мед, трошки цедри, а також сік з одного лимона. Можна подавати до столу!

Тепер ви знаєте, як готувати морс з яблук, користь якого ви неодмінно відчуєте на своє здоров’я. Такий яблучний детокс-напій не тільки чудово впорається зі спрагою, але і поповнить запаси організму цінними вітамінами і мікроелементами.