Як правильно заварити чай з імбиром (заварювати імбирний напій)

Кожна країна світу відрізняється власною, що склалася століттями кухнею. Чимало уваги приділяється тут і корисним напоям. Так, рецептів приготування чаю з імбиром кілька сотень, але сенс в них один – отримати з чудодійного кореня максимум користі, смаку і аромату.

варіанти приготування

Імбир не втрачає своїх корисних властивостей при правильній термічній обробці. Заварити чай з імбиром можна класичним способом в заварнику, заготовити його в термосі на весь день або злегка проварити для отримання більш насиченого смаку і багатого аромату.

Корінь завжди заливають гарячою кип’яченою водою, щоб наявні в ньому ефірні масла розкрилися і надійшли в напій в повному обсязі.

Імбирний напій можна пити гарячим або холодним в залежності від варіанту приготування і присутності додаткових інгредієнтів. Для приготування корисного напою підходить свіжий очищений корінь або мелена пряність. У першому випадку чай вийде жовтуватим на колір, прозорим і дуже ароматним. При використанні порошку напій набуває каламутного колір, але більш виражений пряний пекучий смак.

В осінньо-зимовий період добре пити гарячий імбирний чай, що володіє відмінним зігріваючим ефектом. У спеку актуальний холодний зелений чай з прянощами і м’ятою для бадьорості та втамування спраги. Його можна готувати на весь день, випиваючи в добу близько 2-х літрів.


Імбир можна поєднувати з різноманітними продуктами – від трав і прянощів до ягід і сухофруктів

супутні компоненти

Традиційним, а тому і найпопулярнішим вважається поєднання імбиру з лимоном і медом. Саме ці компоненти допомагають розкрити і посилити користь кореня, надати напою більш приємний смак і збагатити його додатковими вітамінами і мікроелементами.

Далі представлений список інших не менш популярних і затребуваних інгредієнтів, які входять до складу імбирних чаїв:

Як приготувати імбирний чай з медом

  • м’ята (свіжа або висушена);
  • кориця;
  • кардамон;
  • червоний перець;
  • гвоздика;
  • цитрусовая цедра;
  • молоко або вершки;
  • чорний або зелений чай;
  • часник;
  • обліпиха;
  • шипшина;
  • сухофрукти;
  • лікувальні трави (ромашка, материнка, звіробій та ін.);
  • журавлина;
  • інші спеції і прянощі.

Зі спеціями і прянощами завжди готують гарячі напої, так як вони покликані зігрівати організм і підсилювати кровообіг. Чаї з цитрусами та свіжою м’ятою можна вживати холодними, вони більше схожі на охолоджуючі і тонізуючі напої. Нерідко в такі чаї додають лід.

Імбирний чай можна пити з білим цукром. Для тих, хто не уявляє собі напою без солодощі, рекомендується зупинити вибір на натуральному меді або коричневому очеретяному цукрі. Це нерафіновані продукти, в яких присутня маса корисних речовин.

підготовка інгредієнтів

Результат, а значить смак і аромат чаю залежить від якості імбирного кореня. Він повинен бути середніх розмірів, щільним за текстурою, не мати тухлого чи іншого неприємного запаху, без пошкоджень і ознак цвілі.

Свіжий корінь обов’язково очищають від шкірки. Краще це робити керамічним ножем. Очищають тільки той шматочок, який буде потрібно для приготування чаю, решті кладуть в холодильник. Подрібнювати інгредієнт можна за допомогою неметалевої терки або стругати ножем тонкими скибочками.

Якщо до складу рецепта входять спеції і прянощі, їх ретельно подрібнюють в ступці, перемішують і тільки після цього приступають до приготування. Щоб правильно заварювати імбирний чай, необхідно скористатися керамічним посудом.

Правила заварки

Для кожного способу приготування імбирного чаю є свої правила, якими слід керуватися для отримання корисного і смачного напою. У кожному варіанті важливо дотримуватися пропорції інгредієнтів і води, щоб не завдати шкоди організму і отримати максимум задоволення. Як заварити чай в чашці, термосі і заварнику?

У чашці

Даний варіант мало чим відрізняється від приготування звичайного чаю. пропорції:

  • 200 мл окропу;
  • 1 ч. Л. свіжого імбиру;
  • 1 ч. Л. чорного чаю.


Заварка в чашці – експрес-спосіб, яким користуються вранці, коли особливо відчувається дефіцит часу

Імбир використовується свіжий, його можна нарізати тонкими скибочками (2-3 штуки). Спочатку заливають в керамічному або скляному чашці заварку. Через 1-2 хвилини кладуть часточки імбиру, наполягають ще 1-2 хвилини. Чай готовий. З метою економії часу такий чай можна приготувати відразу ж після пробудження, він прекрасно настоїться в закритій чашці, поки здійснюються всі ранкові гігієнічні процедури. В такому випадку заварка заливається окропом разом з часточками імбиру.

Якщо замість чорного чаю використовується зелений, важливо витримувати температурний режим. Заварку і корінь заливають гарячою кип’яченою водою, температура якої не перевищує 80 градусів.

При бажанні і наявності в чашку додають часточку лимона або декілька крапель лимонного соку, мед або коричневий цукор.

У заварнику

Найкраще таким варіантом приготування скористатися ввечері після роботи, щоб пізніше в спокійній обстановці насолодитися його смаком. Етапи приготування.

  1. У чайник насипати звичайне кількість заварки чорного чаю, залити окропом, залишити для заварювання.
  2. У склянці води на повільному вогні проварити 1 ст. л. тертого імбирного кореня протягом 3-5 хвилин.
  3. У чайник додати проціджений імбирний напій, закрити, витримати ще 5 хвилин.
  4. Пити чай потрібно теплим з додаванням меду, лимона, цитрусового соку за бажанням.


Чай в заварнику завжди виходить більш міцним і насиченим. Його можна готувати класичним способом, затока заварку окропом і додавши тертий імбир, але можна злегка ускладнити цей спосіб

У заварнику можна приготувати моночай з імбиру. Для цього шматочок імбирного кореня подрібнюють на тертці для отримання 1 ст. л. сировини. Кладуть в попередньо ошпарений і прогрітий керамічний заварник. Заливають корінь 250 мл окропу, закривають кришкою і зверху кладуть рушник. Так імбир повністю віддасть свій смак і аромат воді.

У чайнику можна за аналогією готувати зелений чай з імбиром і іншими травами і прянощами. Зазвичай заварку заливають гарячою водою і залишають на кілька хвилин. Паралельно в каструльці проварюють протягом декількох хвилин корінь з іншими меленими спеціями. Далі все з’єднують в чайнику, витримують ще 5-10 хвилин і п’ють.

Якщо в рецепті присутні лікувальні трави, їх, так само як і зелений чай, заливають окропом, в заварник додають тертий імбир і все наполягають в закритому вигляді близько 15-20 хвилин. Головне – дотримуватися правильні пропорції рослинної сировини.

Є ще один рецепт чаю з обліпихою в заварнику. На 1000 мл води беруть 5 ст. л. ягід обліпихи, 1-2 ст. л. подрібненого кореня, щіпку кориці і кардамону. Ягоди обліпихи перетворюють в кашку в ступці, імбир натирають на терці. Всі інгредієнти кладуть в заварник, заливають гарячою водою (90 градусів) і настоюють 15-20 хвилин. П’ють з медом. Обліпиха не тільки багата вітаміну. Вона має приємний кислуватий смак, тому здатна замінити традиційний лимон.

В термосі

Цей спосіб актуальний в тих випадках, коли потрібно домогтися якогось певного результату:

  • схуднути;
  • зміцнити імунітет;
  • позбутися від затяжного кашлю;
  • вгамувати часті головні болі;
  • відновити сили після хвороби.

В термосі чай виходить не таким пекучим і пряним, як при проварювання кореня на вогні. Це ще і дуже зручно, так як на весь найближчі день людина забезпечує себе корисним напоєм без додаткових витрат часу. Щоб правильно заварювати чай в термосі, необхідно врахувати пропорції: на 1 літр гарячої води потрібно 2 ст. л. подрібненого кореня або приблизно 2-3 см від цілого корінця.


В термосі готують імбирний чай на весь день

Термос спочатку обливають окропом, далі кладуть в нього подрібнену пряність і заливають гарячою водою (температура 80 градусів). Термос герметично закривають на 30-40 хвилин. Далі напій проціджують, імбир викидають, а рідина знову повертають в термос. Так чай весь день залишається теплим. При бажанні в термос можна додати сік з половинки вичавленого лимона, лайма чи апельсина.

Якщо імбир після заварювання не винесено з термоса і залишити його на весь день, напій придбає занадто терпкий смак і може спровокувати дискомфорт в шлунку.

Для зміцнення імунітету або під час застуди при відсутності температури можна додавати в термос плоди шипшини, родзинки, курагу, висушені ягоди лимоннику китайського або трави. В такому випадку в термос кладуть імбир часточками разом з сухофруктами і ягодами. Після настоювання часточки імбиру дістають з Термас, а все решту повертають назад.

Якщо корінь заварюють разом з травами, їх видаляють так само, як імбир, щоб не надавати напою гіркоти і занадто концентрованого смаку. У всіх випадках на чашку можна додати бджолиний мед і лимон.

Як приготувати імбирний чай, проварюючи його

Щоб отримати самий концентрований і по-східному пекучий напій, імбир проварюють протягом декількох хвилин. Можна мучити один подрібнений корінь або разом з цедрою лимона і іншими спеціями. В результаті з кореня виділяються всі екстрактивні речовини, хоча частина вітаміну С знищується. Подібним способом користуються ті, хто бажає схуднути, так як при проварювання імбир виділяє особливу речовину, що сприяє стимуляції травної діяльності і прискоренню обміну речовин.


Чай, приготований з проваренного імбиру, протипоказаний при будь-яких захворюваннях шлунка

Щоб отримати такий цінний напій, беруть 2 ст. л. тертого імбиру, кладуть в ємність з гарячою водою (1000 мл), ставлять на вогонь і млоять без явного кип’ятіння 5-7 хвилин. Залишають трохи охолодитися, проціджують і п’ють протягом дня.

Чай з меленим імбиром

Свіжий імбир в Європі складно купити влітку, зазвичай його сезон – зима. Тому для приготування чаю користуються меленим порошком. Його не було додає в чашку, а заварюють в чайнику або термосі. Скільки прянощі беруть на 1 літр води? Зазвичай це половинна норма від свіжого кореня. В середньому на 1000 мл окропу необхідна 1 ст. л. прянощі. Її кладуть в чайник і заливають окропом, залишають на 15-20 хвилин. За цей час пряність осяде на дно, добре настоїться, і напій придбаний характерний пекучий смак, який сподобається не кожному. Для поліпшення смаку напою пряність можна змішувати з корицею, кардамоном, гвоздикою, яких береться по 1 щіпці. Мелений корінь можна проварювати так само, як і свіжий. У такого напою властивість розігрівати організм набагато вище.

Імбирний чай можна готувати декількома способами і поєднувати його з великим списком інгредієнтів. Чай можна пити просто для задоволення, а можна проводити цілі курси, що сприяють очищенню організму, схудненню і підвищенню імунітету. Корисний такий напій і дітям.
?